Bijela kuća: Rusiju smo pismeno upozorili na terorizam prije napada u Moskvi

Kirby je istaknuo da je ISIL jedini odgovoran za teroristički napad u Moskvi

28.03.2024. 21:45
  • Podijeli:
bijela-kuca-anadolija (1)-640f12402bf7f.webp Foto: Anadolija

Bijela kuća objavila je da je Rusiji poslala pisanu notu upozorenja na terorističku prijetnju u vezi s terorističkim napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odgovarao je na pitanja novinara u vezi s prošlosedmičnim terorističkim napadom u Moskvi, u kojem su ubijene 143 osobe.

Kirby je istaknuo da je ISIL jedini odgovoran za teroristički napad u Moskvi te rekao:

"SAD je pokušao spriječiti ovaj napad i Kremlj to zna. Prije napada 22. marta, američka administracija je ruskim dužnosnicima jasno dala do znanja o terorističkoj prijetnji na masovna događanja i koncerte u Moskvi i pružila detaljne informacije".

Kirby je rekao da je SAD 7. marta u 11.15 sati po moskovskom vremenu poslao pismeno sigurnosno upozorenje u vezi s dotičnom terorističkom prijetnjom, u skladu s procedurama koje su ranije koristili.

Naglasivši da su dan kasnije izdali upozorenje za javnu sigurnost američkim državljanima koji žive u regiji, Kirby je naveo da su slične procjene terorističke prijetnje ranije prenijeli ruskim dužnosnicima.

Naoružane osobe su 22. marta navečer izvele teroristički napad na koncertnu dvoranu "Crocus City Hall" u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vidi se kako su napadači nasumično pucali u dvorani iz automatskog oružja.

Broj ljudi koji su izgubili živote u terorističkom napadu posljednji je put ažuriran na 143.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je uhapšeno 11 osoba, uključujući i četvero terorista koji su izvršili napad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()