Bijela kuća planira susret Biden i Si Đipinga

Susret bi se trebao dogoditi sljedećeg mjeseca u San Francisku

06.10.2023. 09:50
  • Podijeli:
Bijela kuća_Anadolija-1667405735600.webp Foto: Agencija Anadolija

Bijela kuća provodi planove za susret američkoga predsjednika Džoa Bajdena i kineskoga čelnika Si Đipinga u San Francisku sljedećeg mjeseca, dok dvije zemlje nastoje stabilizovati svoje odnose, izvijestio je "Washington Post".

Veze između dviju najjačih privreda na svijetu proteklih su godina postale napete zbog niza pitanja, među kojima su i pitanja Tajvana, izvorišta pandemije covida-19, ljudskih prava i trgovinskih tarifa.

"Washington Post" citirao je izjave neimenovanih američkih zvaničnika, od kojih je jedan rekao da je mogućnost sastanka "prilično velika".

"Pokrećemo proces" planiranja, rekao je zvaničnik.

Sastanak će uslijediti nakon niza posjeta američkih zvaničnika Kini, poput onoga državnog sekretara Entonija Blinkena u junu, ministarke finansija Dženet Jelen u julu i ministrarke trgovine Đine Raimondo u augustu.

Nedavno se Blinken sastao i s kineskim potpredsjednikom Han Cengom u Njujorku, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jiom na Malti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()