Bijela kuća objavila zajedničku izjavu 17 zemalja: Poziv Hamasu i Izraelu da prihvate sporazum o prekidu vatre

Duboko zabrinuti

06.06.2024. 15:35
  • Podijeli:
bela kuća profimedia-657b6bcc0f705.webp Foto: Profimedia

Bijela kuća je objavila saopštenje u ime 17 država koje pozivaju Hamas da pristane na sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

“Kao čelnici zemalja koje su duboko zabrinute za taoce koje Hamas drži u Gazi, uključujući mnoge naše građane, u potpunosti podržavamo kretanje ka sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je sada na stolu i kako je to naveo predsjednik Biden 31. maja 2024. Nema vremena za gubljenje. Pozivamo Hamas da prihvati ovaj sporazum, s kojim je Izrael spreman da krene naprijed, i započne proces oslobađanja naših građana”, navodi se u izjavi.

“Napominjemo da bi ovaj sporazum doveo do trenutnog prekida vatre i rehabilitacije Gaze, zajedno sa sigurnosnim jamstvima za Izraelce i Palestince, i mogućnostima za trajniji dugoročni mir i rješenje s dvije države. U ovom odlučujućem trenutku, pozivamo čelnike Izraela kao i Hamas da naprave sve potrebne konačne kompromise kako bi se zaključio ovaj dogovor i donijelo olakšanje porodicama naših talaca, kao i onima na obje strane ovog užasnog sukoba, uključujući civilnom stanovništvu. Vrijeme je da se rat završi i ovaj dogovor je neophodna polazna tačka”, ističe se.

Bijela kuća navodi da su saopštenje izdali “lideri SAD-a, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda i Velike Britanije”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()