Biden potpisao zakon o povećanju granice duga

Nakon dugih pregovora o ograničenju duga, prošle je sedmice postignut dogovor i prijedlog zakona predstavljen Kongresu

03.06.2023. 21:06
  • Podijeli:
Joe Biden 03 foto Reuters-64382d58742c8.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o sprečavanju bankrota zemlje povećanjem granice duga, javlja Anadolija.

Biden je odobrio prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti koji je dogovoren nakon dugotrajnih pregovora između Bijele kuće i republikanaca.

Tako je povećanjem limita duga savezna vlada spriječena od nedostatka gotovine i bankrota.

SAD je 19. januara dosegao granicu duga od 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija SAD-a počelo je poduzimati vanredne mjere kako bi se izbjeglo prekoračenje granice i spriječilo moguće neispunjenje obaveza.

U slučaju da Kongres nije podigao ili suspendirao ograničenje duga do 5. juna, procijenjeno je da bi Ministarstvu financija nedostajalo resursa da ispuni svoje obaveze.

Nakon dugih pregovora o ograničenju duga, prošle je sedmice postignut dogovor i prijedlog zakona predstavljen Kongresu.

Zakon o finansiskoj odgovornosti usvojen je u Zastupničkom domu sa 314 glasova za i 117 protiv, a prošao ga je Senat sa 63 glasa "za" prema 36 glasova "protiv".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()