Biden će biti prvi aktualni američki predsjednik koji će posjetiti Papua Novu Gvineju

Američki predsjednik Joe Biden će se sastati s premijerom Papua Nove Gvineje Jamesom Marapeom i drugim čelnicima pacifičkih otoka

09.05.2023. 18:27
  • Podijeli:
Joe Biden 03 foto Reuters-64382d58742c8.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden će u okviru posjeta Japanu i Australiji svratiti i u Papua Novu Gvineju, te tako postati prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji će posjetiti neku pacifičku otočnu državu tokom svog mandata.

Biden će u "historijskoj" posjeti do Papua Nove Gvineje svratiti nakon Samita čelnika G7, koji će se održati u Hiroshimi od 19. do 21. maja, a na putu na Kvadrilaterlani samit u Sydneyu, 24. maja, saopćeno je iz Bijele kuće.

Biden će se sastati s premijerom Papua Nove Gvineje Jamesom Marapeom i drugim čelnicima pacifičkih otoka.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre navela je da će čelnici razgovarati o pitanjima borbe protiv klimatskih promjena, zaštiti morskih resursa, ekonomskom rastu i produbljivanju saradnje u suočavanju s izazovima koji su važni za regiju i Sjedinjene Američke Države.

"Sjedinjene Države imaju duboke povijesne i međuljudske veze s pacifičkim otocima, a ova posjeta je specifična po tome što će prvi put trenutni američki predsjednik posjetiti pacifičku otočnu zemlju, i to će dodatno ojačati ovo značajno partnerstvo", poručila je Jean-Pierre.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()