Bajden: Klimatske promjene su egzistencijalna prijetnja

Tvrdi da je "više od 100 miliona Amerikanaca" pogođeno rekordno visokim temperaturama

28.07.2023. 07:07
  • Podijeli:
Joe Biden foto AP Photo:Susan Walsh-648d757f192e1.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Klimatske promjene predstavljaju egzistencijalnu prijetnju, rekao je američki predsjednik Džozef Bajden dok je, po njegovim riječima, "više od 100 miliona Amerikanaca" pogođeno rekordno visokim temperaturama. 

"Ne vjerujem da bilo ko više može da negira posljedice klimatskih promjena", dodao je on, prenose agencije.

Osamdesetogodišnji demokrata je istakao da je vrućina glavni uzrok smrtnosti povezane s klimom i s vremenskim uslovima u SAD, kao i da svake godine odnese 500 žrtava, više nego poplave i uragani. 

Američki predsjednik je naveo niz upečatljivih primjera, pa tako i slučaj žene koja je zadobila teške opekotine kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD.

Bajden je takođe najavio niz akcija koje će se finansirati putem velikog plana ulaganja u energetsku tranziciju koji je Kongres već odobrio, kako bi se povećali kapaciteti skladištenja vode na zapadu SAD i poboljšao nacionalni sistem meteorološke prognoze.

Ujedno je najavio veću zaštitu za radnike najizloženije rekordnim temperaturama, posebno u poljoprivredi i u građevinarstvu. 
Takođe je najavio da će se gradovima na raspolaganje staviti jedna milijarda dolara za sadnju stabala kako bi im se pomoglo u ublažavanju vrućina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()