Azerbejdžanci objavili detalje napada u Nagorno-Karabahu: O svemu je obaviještena Rusija

Počeo rat

19.09.2023. 13:39
  • Podijeli:
nagorno-karabah jermenija azerbejdžan profimedia.jpg Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana oglasilo se povodom aktivnosti i pokretanja vojne operacije na teritoriji Nagorno-Karabaha čime je u suštini počeo novi rat između Armenije i Azerbejdžana.

U detaljnom saopćenju, Azerbejdžan tvrdi da su položaje na kojima se nalazi njihova vojska napale armenske oružane formacije.

"Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je u više navrata izjavljivalo da, suprotno odredbama Trilateralne izjave koja je potpisana 10. novembra 2020. godine, kontinuirano prisustvo formacija armenskih oružanih snaga u regiji Nagorno-Karabaha predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti", naveli su.

Zbog toga su, kako je naglašeno, pokrenute antiterorističke aktivnosti.

"Aktivnosti su pokrenute kako bi se suzbile provokacije velikih razmjera te razoružalo i osiguralo povlačenje formacija armenskih oružanih snaga sa naših teritorija. U sklopu mjera, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta formacija oružanih snaga Armenije kao i borbena sredstva i vojni objekti", saopćili su.

Također, naglašeno je kako je o svemu obaviještena i Rusija.

"Ponavljamo da ne gađamo civilno stanovništvo i objekte civilne infrastrukture. Onesposobljavaju se samo vojni ciljevi. O tekućim aktivnosti obavještava se komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()