Autobuske i tramvajske stanice ne funkcionišu: Masovni protest radnika javnog prevoza u Njemačkoj

Suština zahtjeva sindikata su poboljšani uslovi rada, skraćeno radno vrijeme i povećano pravo na godišnji odmor

02.02.2024. 09:22
  • Podijeli:
protesti_njemačka_anadolija -65762b907d962.webp Foto: Anadolija

Autobuske i tramvajske stanice širom NJemačke danas ne funkcionišu zbog štrajka oko 90.000 radnika javnog prevoza, što je omelo milione putnika.

Ovaj 24-časovni štrajk, koji je organizovao sindikat "Verdi" u svim saveznim pokrajinama osim u Bavarskoj, posljednja je u nizu industrijskih akcija koje su zadesile transportni sektor u zemlji posljednjih sedmica.

Suština zahtjeva sindikata su poboljšani uslovi rada, skraćeno radno vrijeme i povećano pravo na godišnji odmor.

"Imamo dramatičan nedostatak radne snage u javnom prevozu i nevjerovatan pritisak na zaposlene. Autobusi i vozovi se otkazuju svakog dana u svim zonama jer nema dovoljno osoblja", rekla je zamjenik predsjedavajućeg "Verdija" Kristin Bel.

Omladinski i klimatski pokret Petkom za budućnost saopštio je da je 60 njegovih lokalnih ogranaka podržalo industrijsku akciju.

"Zajedno štrajkujemo da bismo se mobilisali za bolje uslove rada i budućnost javnog prevoza", rekao je portparol.

Štrajk bezbjednosnog osoblja juče na 11 njemačkih aerodroma pogodio je 200.000 putnika i doveo do oko 1.100 otkazivanja ili slučajeva kašnjenja leta, saopštilo je njemačko udruženje aerodroma ADV.

Poremećaji će se nastaviti danas i u Hamburgu, gdje je "Verdi" pozvao osoblje zemaljske službe na štrajk od 3.00 časa do ponoći.

Sindikat je saopštio da zahtijeva veće plate i jednokratnu uplatu od 3.000 evra za prilagođavanje inflaciji. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()