Austrijanci mogu bez ruskog gasa?

Njemački mediji o moskovskom "zavrtanju slavine"

16.07.2023. 16:14
  • Podijeli:
plinovod_PIXABAY-638dbee22703f.webp Foto: Pixabay

Moskva je toliko puta prijetila „zavrtanjem slavine“ Evropi, da najnoviju prijetnju skoro niko nije primijetio, piše DW i navodi da ovoga puta Gazprom prijeti ukrajinskom Naftogazu da će obustaviti tranzit gasa preko Ukrajine, koji, inače, teče bez obzira na rusku agresiju.

Ako bi se prijetnja obistinila, Gazprom bi ostao bez linije do posljednje velike evropske mušterije  - Austrije, a tamošnji najvažniji uvoznik OMV šalje signale da je spreman i za taj scenario, navodi DW.

Tranzit preko Ukrajine teče po ugovoru koji ističe tek krajem 2024. godine, a pretpostavlja se da obe strane - ruska i ukrajinska - nisu želele da povrede taj ugovor, kao ni da ostave preostale evropske mušterije bez ruskog gasa.

Nakon obustave slanja gasa kroz Sjeverni tok, a onda i diverzije kojom je taj gasovod uništen, Gazprom tranzitom kroz Ukrajinu još zarađuje nešto para od evropskog tržišta.

Osim toga, radi i takozvani Turski tok kojim gas stiže na Balkan, ali njegov kapacitet od 16 milijardi kubika godišnje daleko je manji i od Sjevernog toka i od stare sovjetske veze kroz Ukrajinu.

Ugovor o tranzitu predviđa da Gazprom od 2021. do 2024. preko Ukrajine i Slovačke isporučuje do 40 milijardi kubika do austrijskog čvorišta Baumgarten. Odatle se decenijama gas raspoređivao ka Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Sloveniji.

Međutim, od svih velikih dobavljača, sada je Gazpromu preostao jedino austrijski OMV.

Kako Ukrajinci pokušavaju da pokrenu niz procesa protiv Gazproma pred arbitražnim sudovima, šef ruskog giganta Aleksej Miler zapretio je početkom jula da će prekinuti svaku saradnju, dakle i tranzit.

Prema Milerovim riječima, Gazprom se pred evropskim arbitražnim sudovima ne može nadati fer procesima zbog zapadnih sankcija i „talasa rusofobije u Evropi“. 

Ukrajinski Naftogaz, naime, želi pred arbitražom da postigne da mu Gazprom plaća za tranzit 40 milijardi kubika godišnje, kako i piše u ugovoru, bez obzira na to što Rusi od 2022. kroz Ukrajinu šalju tek nešto više od trećine pređašnje količine.

Rusi, pak, odbijaju da plate jer ukrajinska strana od maja 2022. ne prihvata isporuke preko mjerne stanice Sohranovka, već samo još preko mjerne stanice Sudža.

Argument Ukrajinaca je da put preko Sohranovke ide kroz okupiranu oblast Luganska, te da zato njegovo korišćenje više nije moguće. Kijev je predložio da se u zamjenu povećaju isporuke preko Sudže, ali Gazprom kaže da je to tehnički nemoguće.

Teško je zaključiti ko je koliko u pravu, ali upada u oči da su preko Sohranovke Rusi ranije isporučivali svega trećinu gasa kroz Ukrajinu, ali su sada smanjili isporuke za skoro dvije trećine, navodi DW.

Slučaj se, dakle, neće rješavati pred arbitražom koju Rusi odbijaju, a ako Gazprom zato stvarno obustavi tranzit, posredno će biti pogođen i austrijski OMV.

Austrijski uvoznik kaže da je na to spreman i još u februaru je saopštio da je prošle godine uvezao jedva 30 odsto predviđenog gasa od Rusa, a za ostalo se snašao kod drugih dobavljača.

U maju je pažnju austrijske javnosti privukla izjava bivšeg šefa OMV-a Gerharda Rojsa koji je na televiziji rekao da Ukrajinci posle 2024. ionako više neće dopuštati ruski tranzit. Rojs se pozvao na svoje izvore u Kijevu.

To je podstaklo austrijsku ministarku energetike da već idućeg dana kaže kako se zemlja mora osloboditi zavisnosti od ruskog gasa. 

„Sjedenje skrštenih ruku je opasnost za našu zemlju“, rekla je ministarka Leonore Geveser.

Tri sedmice kasnije je OMV donio konačnu odluku da ulaže u gasno polje Neptun Deep koje se nalazi u rumunskom dijelu Crnog mora. Tim projektom bi Rumunija mogla postati najveći proizvođač zemnog gasa u EU, a dio bi stizao i u Austriju od 2027. godine.

Dvije sedmice kasnije OMV je saopštio da je najmio dodatne kapacitete gasovoda u Njemačkoj i Italiji za transport do Austrije. Tim gasovodima može se dovoditi gas iz Norveške, kao i tečni gas koji stiže do terminala u Holandiji i Italiji.

„Ovi kapaciteti, zajedno sa alternativnim ne-ruskim gasnim izvorima OMV, srednjoročno obezbjeđuju naše obaveze prema klijentima“, saopštio je tada OMV.

No, to ne znači da će Austrijanci svojevoljno dići ruke od ruskog gasa. „Sve dok Gazprom isporučuje, mi ćemo nabavljati te količine od njih“, rekao je ovih dana direktor OMV Alfred Štern za Fajnenšel tajms.

To je bio jasan signal da OMV neće jednostrano raskidati ugovor sa Gazpromom koji teče do 2040. godine. Uostalom, gas nije na listi sankcija EU.

No, glavna poruka Šterna u tom intervjuu kao da je bila upućena i Rusiji i austrijskim mušterijama: ako Gazprom prekine isporuke, mi ćemo se snaći, navodi DW.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()