Amerika šalje Patriote Ukrajini

Odluka donesena tokom posjete Volodimira Zelenskog Washingtonu

22.12.2022. 09:56
  • Podijeli:
patriot - sistem reuter-63a41b72dc0a1.webp Foto: Reuters

Bijela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti napredni američki odbrambeni raketni sistem Patriot, kako bi se mogla suprotstaviti ruskim projektilima i napadima dronovima.

Zapadne isporuke Ukrajini su uključivale prijenosne projektile Stinger koji se lansiraju s ramena, ali i naprednije, radarski navođene sisteme. Cilj svih tih isporuka je bio pružanje sveobuhvatne zaštite od različitih prijetnji. Patrioti će biti samo još jedan korak na tom istom putu, piše BBC.

Patrioti su sposobni i učinkoviti, ali i izuzetno skupi. Jedna raketa košta oko 3 miliona dolara, što je tri puta više od cijene projektila sistemaNASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). U Ukrajini su već nekoliko sedmica u funkciji dva NASAMS sistema.

Iz Bijele kuće tvrde da će Patriot "biti ključno sredstvo za odbranu ukrajinskog naroda od ruskih barbarskih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine". Patrioti su korišteni protiv iračkih projektila Scud ruske proizvodnje tokom Prvog Zaljevskog rata i od tada ih kompanija Raytheon Technologies kontinuirano razvija.

Sistem uključuje komandni centar, radarsku stanicu za otkrivanje nadolazećih prijetnji i lansere. Domet varira od 40 do 160 kilometara, ovisno o vrsti projektila koji se koristi, prenosi Index.hr. Ovaj sistem protuzračne odbrane je projektovan za odbranu određenih područja kao što su gradovi ili važna infrastruktura, odnosno imovine visoke vrijednosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()