Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO

U Ankari izričiti zbog dešavanja u Švedskoj

03.02.2023. 07:17
  • Podijeli:
f16-anadolija.jpg

Američki Kongres ne može podržati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, objavila je grupa senatora iz obje stranke.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njenu podršku.

Ankara želi da Helsinki i Stockholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom grupom, te još jednoj grupi koju krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine, javlja CNN.

Kao što je poznato, tri zemlje su prošle godine na samitu u Madridu postigle su dogovor, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon protesta u Stockholmu tokom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kur'ana.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()