Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu: Ne želim biti saučesnik u genocidu

Izraelski napadi ubili su 29.692 Palestinca u Gazi od oktobra, dvije trećine su žene i djeca, a povrijeđeno je 69.879

26.02.2024. 07:04
  • Podijeli:
vojnik screenshot-65dc29cfd661c.webp Foto: Screenshot

Muškarac identificiran kao pripadnik američkih zračnih snaga je u kritičnom stanju nakon što se zapalio ispred Izraelske ambasade u Washingtonu, saopćile su vlasti.

Policija je saopćila da je reagovala na incident na International Driveu oko 13 sati u nedjelju kako bi pomogla tajnoj službi. Vatrogasci i hitna služba rekli su da je muškarac imao ozbiljne opekotine.

"Odraslog muškarca su vatrogasci i hitna medicinska pomoć prevezli u lokalnu bolnicu gdje je i dalje u kritičnom stanju", objavila je policijska uprava na Twitteru/X.

Videosnimak objavljen na internetu prikazuje čovjeka u uniformi kako viče "Slobodna Palestina" dok gori i predstavlja se kao aktivni pripadnik zračnih snaga. Muškarac je navodno gorio oko minutu prije nego što su ga policajci ugasili.

Neimenovani muškarac prišao je ambasadi i počeo prenositi uživo na platformi za video streaming Twitch, rekla je osoba upoznata s tim za Associated Press. Čovjek je spustio telefon, a zatim se polio tekućinom i zapalio, rekavši u jednom trenutku da "više neće biti saučesnik u genocidu", rekao je izvor za AP. Video je kasnije uklonjen s platforme za streaming.

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je za agenciju France-Press da je muškarac bio aktivan član, ali nije dao dodatne pojedinosti. Glasnogovornik izraelske ambasade rekao je da nitko od osoblja nije povrijeđen i da im je muškarac "nepoznat".

Policija je rekla da je jedinica za uklanjanje eksplozivnih naprava pozvana na mjesto događaja u vezi sa sumnjivim vozilom koje je moguće povezano s tom osobom. Nije pronađen nikakav opasan materijal.

Ambasada je bila u centru protesta propalestinskih demonstranata koji su pozivali na prekid vatre u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi, u kojoj će ove sedmice broj poginulih vjerovatno prijeći 30.000.

Izraelski napadi ubili su 29.692 Palestinca u Gazi od oktobra, dvije trećine su žene i djeca, a povrijeđeno je 69.879.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()