Američki predsjednik Joe Biden dolazi u Francusku na obilježavanje Dana D

Saveznički vojnici iskrcali su se na plaže Normandije prije 80 godina, 6. lipnja 1944. godine

30.05.2024. 11:00
  • Podijeli:
joe biden reuters-663cd35363acf.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden planira putovati u Francusku početkom lipnja kako bi sudjelovao na ceremonijama kojima će se obilježiti iskrcavanje saveznika u Normandiji pred kraj Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre najavila je u srijedu Bidenove planove putovanja, ali nije iznijela detalje.

Saveznički vojnici iskrcali su se na plaže Normandije prije 80 godina, 6. lipnja 1944.

Dan-D je označio početak oslobađanja Europe od nacističke Njemačke sa zapada.

Savezničke snage u to vrijeme sastojale su se uglavnom od američkih, britanskih, kanadskih, poljskih i francuskih trupa.

U spomen na tu operaciju, 6. lipnja planirana je međunarodna komemoracija s čelnicima iz cijelog svijeta na obali Normandije.

Prije pet godina, na 75. godišnjicu Dana-D, ceremoniji je nazočio Bidenov prethodnik Donald Trump.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()