Američke i meksičke vlasti pozivaju WHO da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu

Razlog gljivična epidemija povezana sa estetskim zahvatima u Meksiku

27.05.2023. 16:05
  • Podijeli:
meksiko_anadolija 1-63d1024008074.webp Foto: Anadolija

Američke i meksičke vlasti pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog gljivične epidemije povezane sa estetskim operacijama u Meksiku.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćili su da su dvije osobe koje su imale operaciju koja uključuje epiduralnu anesteziju umrle od meningitisa, a blizu 400 osoba je u Meksiku i SAD-u pod nadzorom.

Dvije klinike na kojima se provode estetski hirurški poduhvati u meksičkom gradu Matamoros su zatvorene.

Vlasti i u SAD-u i u Meksiku pozvale su ljude koji su od januara imali operacije koje su uključivale epiduralnu anesteziju u Hirurškom centru River Side ili Clinici K-3 da se provjere, čak i ako su trenutno asimptomatske.

Mnogi građani SAD putuju u Meksiko radi kozmetičkih procedura kao što su liposukcija, povećanje grudi i brazilsko podizanje zadnjice, za koje je potrebna injekcija anestetika u područje oko kičmenog stuba, a koje su u Meksiku dosta jeftinije.

Dallas Smith iz CDC-a rekao je da su lijekovi koji se koriste tokom anestezije u trenutnoj epidemiji možda bili kontaminirani ili u samoj epiduralnoj ili u drugim lijekovima koji se dodaju zajedno tokom operacija, poput morfija.

Gljivični meningitis nije zarazan i može se liječiti antifungalnim lijekovima - ali može brzo postati opasan po život kada počnu simptomi.

WHO proglašava vanredno stanje u javnom zdravstvu kada se bolest širi između zemalja i može biti potreban koordiniran međunarodni odgovor kako bi se stavila pod kontrolu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()