30 osoba nestalo u brodolomu u Sredozemnom moru

Brod s migrantima koji je išao iz Libije potonuo usljed loših vremenskih uslova

13.03.2023. 09:57
  • Podijeli:
sredozemno-more-unhcr.jpg

Trideset osoba se vodi kao nestalo, a 17 je spašeno u centralnom dijelu Sredozemnog mora nakon što je brod kojim su krenuli iz Libije potonuo usljed loših vremenskih uslova, saopštila je danas italijanska Obalska straža.

Humanitarna organizacija "Alarm fon", koja prima pozive za pomoć od migranata sa brodova u problemu, pretpostavlja da su svih 30 nestalih poginuli i za to okrivljuje Italiju jer nije poslala Obalsku stražu uprkos više poslatih upozorenja.

"Jasno je da italijanske vlasti pokušavaju da izbjegnu da ljudi dođu u Italiju, odgađaju intervenciju kako bi takozvana libijska Obalska straža stigla i prisilno vratila migrante u Libiju", saopšteno je iz ove organizacije.

Međutim, Obalska straža saopštila je da je brod potonuo izvan Zone odgovornosti Italije.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani istakao je da Rim čini sve kako bi se izbjegli slični brodolomi.

Obalska straža navela je da su operacije spašavanja trajale do duboko u noć, uz podršku trgovinskih brodova, kao i podršku iz vazduha Agencije EU za obezbjeđenje granica "Fronteks". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()