Sve je spremno: Hadžije iz BiH večeras polaze na Arefat

Na Arefatu će biti održan i prigodan vjerski program, gdje će glavno predavanje održati ovogodišnji reisul-hudžadž muftija Nusret-ef. Abdibegović

14.06.2024. 12:20
  • Podijeli:
Tan2024-06-1404171626_3 hadž, hadžiluk saudijska arabija meka AP PhotoRafiq Maqbool-666bf8c6d5eb0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine večeras će oko ponoći napustiti Mekku i uputiti se prema Arefatu, gdje će sutra provesti dan s milionima hadžija iz cijelog svijeta, prenosi Anadolu.

„U organizacionom smislu smo izuzetno zadovoljni našim radom i uspjehom. Prvo što su sve hadžije došle žive i zdrave na odredište, jer su svi obavili obrede umre i što smo pripremili sve što je potrebno za večerašnji odlazak na Arefat“, izjavio je za agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić.

Prevoz hadžija do Arefata ocijenio je izuzetno složenom i zahtjevnom operacijom, ali je istakao da očekuje da sve bh. hadžije budu smještene u šatore do sabaha.

Njima će se u to vrijeme pridružiti i 375 bh. hadžija i hadžinica koji su sinoć otišli na Minu.

„Sinoć smo s vodičima sve pripremili - plan prevoza hadžija do Arefata, kao i plan povratka, što je veoma važno, jer je to jedna od najtežih dionica koja nas čeka, s obzirom na to da je potrebno pješačiti nekih 15-ak kilometara“, kazao je Hadžić.

Najavio je da će taj put obaviti isključivo zdrave hadžije, dok su za one bolesne pripremljeni autobusi koji će ih s Arefata dovesti u hotel.

Na Arefatu će biti održan i prigodan vjerski program, gdje će glavno predavanje održati ovogodišnji reisul-hudžadž muftija Nusret-ef. Abdibegović. Nakon programa, u poslijepodnevnim satima, Abdibegović će proučiti i Arefatsku dovu.

Poslije toga slijedi napuštanje šatora na Arefatu i prelazak na Muzdelifu, čekanje ponoći i zatim polazak prema džemretima kada se bacaju kamenčići na Veliko džemre.

„Time smo zapravo završili glavni obred. Prvi ili drugi dan Bajrama, zavisi kako grupe isplaniraju, čeka nas hadžski tavaf i time smo mi obavili hadž. U naredna dva dana nas očekuje bacanje kamenčića na sva tri džemreta, čime smo kompletirali sve obrede hadža“, pojasnio je efendija Hadžić, objavila je MINA.

Bosanskohercegovačke hadžije će iz Mekke otputovati u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti ovoga grada, a povratak prvog aviona iz Medine prema Sarajevu planiran je za 25. juni.

Ove godine hadž će u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH obaviti 2.224 državljanina BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()