Sudije Ustavnog suda upozorile: U toku je ozbiljan udar na ovu instituciju

Obratili se javnosti

22.03.2024. 12:40
  • Podijeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Sudije Ustavnog suda BiH održale su konferenciju za medije o trenutnoj situaciji, na kojoj su se obratili predsjednica Valerija Galić, potpredsjednici Mirsad Ćeman i Helen Keler (Keller), te sutkinja Seada Palavrić.

Predsjednica Suda je kazala da je tokom prošle godine Sud radio u gotovo nemogućim uslovima, jer su i dalje upražnjena mjesta trojici domaćih sudija.

- Izvršen je pritisak na još jednog kolegu koji je u januaru otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način je onemogućen rad Ustavnog suda BiH u Velikom vijeću gdje je šest domaćih sudija, a najmanje pet je potrebo za kvorum. U prošlosti je upravo Veliko vijeće odlučivalo o najviše predmeta. Ipak od novembra 2022. već 17 mjeseci sud može isključivo odlučivati u plenarnoj sjednici gdje su tri domaća i tri strana suca - rekla je Galić, javlja FENA.

Također, upozorila je da se radi o alarmantnoj situaciji, koju će najviše osjetiti građani.

- Najviše je apelacionih predmeta, gdje se građani obraćaju Ustavnom sudu kada smatraju da su im povrijeđena prava zagarantovana Ustavnom BiH - dodala je Galić.

Predsjednica Suda Galić je prezentirala rezultate iz prošle godine, rekavši da je u 2023. godini iz predmeta apelacione nadležnosti zaprimljeno 5.465 predmeta i da je riješeno njih 1.465.

Kada je riječ o ocjenama ustavnosti, zaprimljena su nova 32 predmeta.

Predsjednica Suda je istakla da, iako se radi o padu da je riječ o uspjehu, s obzirom na to koliko je alarmantna situacija.

Galić je podsjetila i na izvještaj Vencijanske komisije, koja je također izrazila zabrinutost, jer Sud ne radi u punom kapacitetu.

Prisutnim se obratio i potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman, podsjetivši da je Sud definisan kao nezavisna vlast, te da je, zapravo, čuvar Ustava.

- Obaveza svih institucija je da poštuju odluke Ustavnog sud, a pokušaji kontrole od strane vlasti su atak na nezavisnost Ustavnog suda -  kazao je Ćeman.

Osvrnuo se i na pitanje izvršenja odluka Ustavnog suda, kazavši da Sud to povremeno prati.

- Odluke ne samo ovog nego svakog Suda kada se donesu, i kada se dođe do finalnog akta treba ispoštovati, ako se to ne dogodi, onda imamo ono što se "ius nudus", odnosno golo pravo i to ne doprinosi afirmaciji vladavini prava. I građani i drugi subjekti koji postupaju pred Ustavnim sudom imaju pravo da akti i odluke koji se odnose na njih budu provedeni - kazao je Ćeman.

Sutkinja Keler se također obratila i ponovila da je situacija u Ustavnom sudu BiH veoma alarmantna.

- Napad na sudstvo u BiH izgleda prati globalni trend. Napad na sudstvo o ovoj zemlji je prijetnja i to znači da se zakon ne provodi. Ako su pisani zakoni zaštićeni Ustavnim sudom, onda su i građani ove zemlje zaštićeni. Napadi na sudstvo uvijek dolaze iz krugova koji žele destabilizirati državu i koji se žele okoristiti iz slabosti zemlje - kazala je Keler.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()