Srbija pozvala sve zemlje da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici

Nakon pisma Njemačke i Ruande

18.05.2024. 15:44
  • Podijeli:
GENERALNA skupština ujedinjenih nacija un reuters.jpg Foto: Reuters

Republika Srbija uputila je snažan poziv svim državama članicama UN da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici, koja već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u cijelom regionu.

Povodom najnovijeg pisma koje su uputile stalne misije Njemačke i Ruande svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora i "co-facilitator-a" rezolucije o Srebrenici s ciljem da izazovu konfuziju kod država članica UN, Stalna misija Republike Srbije pri UN uputila je pismo-odgovor u kojem je ukazano da, nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica UN.

"Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza rezolucije", ističe se u pismu-odgovoru Stalne misije Republike Srbije pri UN, koje je potpisao Saša Mart, otpravnik poslova u Misiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()