Skupi lijekovi nedostupni za stotine pacijenata u BiH

Život na listi čekanja

06.06.2024. 09:30
  • Podijeli:
kancer rak bolesnikshutterstock-64c6690924afd.webp Foto: Shutterstock

Zbog nedostatka sredstava u federalnom Fondu solidarnosti oko 700 onkoloških pacijenata trenutno prima terapiju tzv. pametnim lijekovima, dok je oko 480 pacijenata stavljeno na liste čekanja. Kako je riječ o izuzetno skupim lijekovima, jer mjesečna terapija košta i do 20 hiljada maraka, mnogima od njih stavljanje na listu čekanja znači i gubitak nade u ozdravljenje ili produžetak života.

Država pokazuje neozbiljnost i neodgovornost prema onkološkim pacijentima tako što uskraćuje sredstva u Fond solidarnosti iz kojeg se finansiraju terapije tzv. pametnim lijekovima. Iako je zakonima jasno propisano izdvajanje sredstava iz zdravstvenog osiguranja u Fond solidarnosti, dok ostatak sredstava osigurava Vlada Federacije iz budžeta, praksa pokazuje da se godinama uplaćuje tek minoran iznos od 17 posto.

"Značajna sredstva su uskraćena u Fond solidarnosti i zbog toga mi imamo takvu situaciju da mnogi gradjani, zapravo oni pogotovo sa teškim odredjenim bolestima, su na listama za čekanje iz razloga nedostatka tih finansijskih sredstava", rekao je Dževad Nekić.

Pametni lijekovi su u imunoterapijama, u određenim fazama liječenja onkoloških pacijenata, unijeli pravu revoluciju i ponekad postižu čudesne rezultate. Međutim, trenutno je nemoguće sve pacijente preporučene za ove terapije uključiti u te procedure zbog čega su doktori stavljeni u krajnje nezahvalnu moralnu poziciju da odlučuju o životima pacijenata.

"Ako imate sada 50 pacijenata za neki lijek a odobreno je za pet pacijenata, evo mi se na nekakav način na toj našoj komisiji, odnosno sa preporukama sa naših klinika, stavljamo te pacijente na pozitivnu listu, odnosno da primaju lijek, ali najbolje bi bilo da možemo sve te pacijente staviti na listu", piše Hasan Osmić.

Vlasti jednostavno godinama ignoriraju ovaj problem ne uvažavajući upozorenja stručnjaka i pacijenata u brojnim udruženjima.

"Mi smo isto tako zagovarali preventivne programe, medjutim, vi sad kad pogledate da prepoznate, vi uradite preventivni program, izolirate pacijente u ranim fazama karcinoma, kad su oni idelani da prime pametni lijek, da produži im se život, da ozdrave možda čak, vi sa ovim sistemom neplaniranja i listama čekanja, vi ponovo dovodite tog pacijenta i ugrožavate njegov život",rekla je Ana Petrović.

Vlasti se ne žele staviti u poziciju pacijenta kojemu je rečeno da će morati čekati godinu dana da primi terapiju koja bi mu mogla spasiti život. Zbog takve vlasti nužno je, naglašavaju zdravstveni radnici, da se hitno kao društvo odredimo o ovom problemu i sagledamo mogućnosti kako da unaprijedimo zdravstveni sistem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()