Sattler u Banjaluci: Plan rasta je prilika za BiH koja se ne smije propustiti

EU i njene države članice najveći su trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći pružalac pomoći

22.11.2023. 15:05
  • Podijeli:
sattler delegacija eu-655deaa499842.webp Foto: Delegacija EU

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler otvorio je danas poslovnu konferenciju pod nazivom „Izazovi i budućnost poslovanja #3“ u banjalučkim Banskim dvorima.

U organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske (RS), konferencija je dio procesa izrade Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2022. do 2024. i dio je projekta koji finansira EU „Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socioekonomski razvoj BiH – EISE projekat“.

U svom obraćanju predstavnicima udruženja poslodavaca, javnih zvaničnika, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija, ambasador Sattler je istakao mogućnosti koje pruža Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan 6 milijardi eura, uključujući snažniju ekonomsku integraciju sa Evropskom unijom i produbljivanje regionalnog integrisanja.

Istovremeno je naglasio važnost reformi. „Samo brzim i racionalnim usvajanjem i provođenjem ključnih reformi će BiH moći da se takmiči na evropskom tržištu, sa populacijom od blizu 450 miliona i BDP-om od blizu 16 triliona eura u 2022. godini“, naglasio je ambasador Sattler. Govoreći o konkretnim reformama, ambasador je napomenuo: „Reforme trebaju uključiti transformativna pitanja poput elektronskog potpisa ili zakonodavstva u oblasti energetike koji će omogućiti bh. kompanijama da ostanu konkurentne na evropskom tržištu“.

EU i njene države članice najveći su trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći pružalac pomoći. Gotovo tri četvrtine bh. izvoza odlazi na jedinstveno evropsko tržište, a EU je u protekloj deceniji obezbijedila skoro dvije milijarde eura bespovratnih sredstava u pretpristupnoj pomoći. Rušenjem barijera u trgovini sa EU i regionom i stimulisanjem reformi, procjenjuje se da bi Plan rasta, u kombinaciji sa pomoći EU, mogao udvostručiti veličinu ekonomije regije tokom naredne decenije.

„Brojne uspješne kompanije u Bosni i Hercegovini su pronašle prilike na evropskom tržištu u tradicionalnim industrijama kao što su namještaj, automobilska industrija i outsourcing poslovnih procesa kao što je IKT. Nedavni razvoj ‘nearshoringa’ mogao bi Bosnu i Hercegovinu učiniti velikim dobavljačem roba i usluga za tržište EU“, kazao je ambasador EU.

Ambasador Sattler je također naglasio da će EU nastaviti podržavati BiH u procesu reformi, te pozvao zemlju da iskoristi tu priliku. „Plan rasta je prilika za Bosnu i Hercegovinu koja se ne smije propustiti. A mi ćemo pomoći BiH i u izradi politika i reformi i njihovoj implementaciji“.

Treća po redu konferencija „Izazovi i budućnost poslovanja broj 3“, u organizaciji Unije poslodavaca RS-a, okupila je nekoliko stotina učesnika u diskusiji o ključnim ekonomskim i društvenim izazovima i utvrđivanju koraka za doprinos razvoju društva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()