Znate li koji je najskuplji grad na Balkanu?

Pogledajte i koja su najjeftinija mjesta za život

11.01.2023. 19:02
  • Podijeli:
beograd pixabay-63a0174318fff.webp Foto: Pixabay

Glavni grad Srbije Beograd najskuplji je grad na Balkanu, a odmah nakon njega je Budva, turistička prijestonica Crne Gore.

Troškovi života u Beogradu su na 42,5 odsto u odnosu na troškove života u NJujorku.

Iza Beograda je i Tirana, glavni grad Albanije. Iako se Tirana smatra jeftinom za život sa stanovišta ostalih Evropljana, ona je skupa za lokalno stanovništvo i nivo dohotka, piše Euraktiv.

Analiza sajta Numbeo daje pregled dnevnih troškova širom svijeta, formirajući listu najskupljih i najjeftinijih gradova na svijetu.

Kada se radi o Balkanu, jedno od najjeftinijih mjesta za život je Priština, a slijede Niš u Srbiji, Krajova u Rumuniji i Tuzla u Federaciji BiH /BiH/.

Na vrhu liste najskupljih u Evropi za 2023. godinu je Bazel, a slijede Cirih, Lozana, Cug i Bern, svi u Švajcarskoj.

Ostali gradovi koji spadaju u top deset najskupljih nalaze se u Norveškoj: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondhejm i Tromse.

Visokorangirani u Evropi su i Kopenhagen u Danskoj, Espo u Finskoj, Dablin u Irskoj i Nica u Francuskoj.

Pri dnu liste su gradovi u ratom razorenoj Ukrajini, a na posljednjem mjestu je grad Harkov.

Druga jeftina mjesta za život su ukrajinski gradovi Lavov, Odesa, Dnjepar i Kijev, navodi sajt Euroaktiv.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()