Vlada Srbije usvojila medijske zakone

Dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa

20.10.2023. 18:10
  • Podijeli:
mediji-pixabay.jpg

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici medijske zakone kojima se, kako se navodi u saopštenju, zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.

Usvojeni su Prijedlog zakona o javnom informisanju i medijima i Prijedlog zakona o elektronskim medijima, kojima se, kako ističu, definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, prijetnji ili ucjenjivanja medijskih radnika. Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izvještavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumijeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbijede slobodan rad, bez pritiska.

Prijedlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tijela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.  

U saopštenju se podsjeća da je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsjednici Vlade Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na prijedlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()