Veliki morski pas snimljen kod Pule: Zimi ih se jako rijetko može vidjeti

Sezonska je vrsta koja u jesen nestane, a zimi ih se rijetko viđa

24.02.2023. 08:13
  • Podijeli:
shark-3347787-ajkula-morski-pas-pixabay.jpg

Veliki pas rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu. Sezonska je vrsta koja u jesen nestane, a zimi ih se rijetko viđa Jako rijetku vrstu morskog psa snimili su u četvrtak ujutro na Valovinama kraj Galebovih stijena u Puli, objavili su iz Aquariuma Pula.

Psinu je snimila, dr. sc. Danijela Mioković, a kako pojašnjavaju radi se o rijetkoj, ali stalno prisutnoj vrsti u istočnom Jadranu. Najviše je prisutna u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana, objavio je Aquarium na svojem Facebooku.

Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja pokazuju da na njihovu povećanu pojavu ne utiču izravno promjene temperature i saliniteta već sićušni račići, kopepodi, posebno Calanus helgolandicus. Golema psina obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana.

Sezonska je vrsta koja u jesen nestane, a zimi ih se rijetko viđa.

Prema istraživanju, jedno objašnjenje za to je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom. Ovo je strogo zaštićena vrsta te se apelira sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()