Ukinuto rješenje o izručenju „kralja kriptovaluta“ Južnoj Koreji

Na taj način uvažen je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore

05.04.2024. 22:43
  • Podijeli:
presuda_iran_anadolija 1-6512be34bad7b.webp Foto: Anadolija

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rješenje o izručenju Južnoj Koreji osumnjičenog za malverzacije sa kriptovalutama Do Kvona i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje, javili su mediji u Podgorici.

Na taj način uvažen je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

Kako prenosi RTCG, Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Apelacioni sud je 20. marta potvrdio riješenje Višeg suda o izručenju okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji, čiji je i državljanin. Do Kvona, međutim, traže i pravosudni organi SAD.

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemjesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smješten u objekat Prihvatilišta za strance.

Iz VDT su objasnili ranije da se zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama, ako je povrijeđen zakon.

„Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde“, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT.

To je, kako su pojasnili iz VDT, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()