U Hrvatskoj đaci dobijaju novi predmet: Slučan nekadašnjem domaćinstvu

Učenici će učiti brinuti o sebi

14.02.2023. 17:41
  • Podijeli:
učenici pixabavy-1665406187397.webp Foto: Pixabay

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobiće novi predmet naziva praktične vještine, piše Jutarnji list. 

Prvi je put kurikulum novoga predmeta spomenut u Javnome pozivu za izbor članova radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, objavljenom na stranicama ministarstva.

Od jeseni u 50-ak škola kreće eksperimentalna provedba projekta cjelodnevne škole, koja podrazumijeva boravak djece u školi do popodnevnih sati (još nije defi nirano do koliko).

Ministarstvo još nije predstavilo cjeli projekt, no kako je pisao Jutarnji u nedjelju, jedna od novosti jest da učiteljice razredne nastave više neće održavati nastavu fizičke i zdravstvene kulture nego će se u školama zaposliti magistri kineziologije. Pritom se u četvrtom razredu osnovne povećava satnica tjelesnog s dva na tri sata.

Novi predmet praktične vještine trebao bi biti jedan od nastavnih sadržaja kroz koji će učiteljice razredne nastave kompenzirati gubitak sati fizičke i zdravstvene kulture.

Predmet praktične vještine učenici bi imali jedan sat tjedno, a kako se doznaje, osnovni elementi novoga kurikuluma bili - samostalnost i briga o sebi, sigurnost, promet i prva pomoć, potom dizajn i izrada rukotvorina (i ostalih proizvoda), dom i okruženje domaćinstva, finansije (i ekonomija) te participacija i poduzetništvo.

Prema prvim konturama predmeta praktične vještine, učenici bi među ostalim učili o zdravoj prehrani, higijeni, dnevnoj organizaciji dana, a očito je da se ovim predmetom u škole vraća i dio vještina koje su nekadašnje generacije učile kroz domaćinstvo.

Taj dio će obuhvatati poučavanje o kućanskim poslovima - čišćenju, kuhanju, recikliranju i slično. Učiteljice bi djecu trebale poučavati i tomu kako funkcionisaju kućanski aparati, pa i kako popraviti jednostavne kvarove u domaćinstvu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()