U gotovo svim školama na Krku danas nema nastave iz predostrožnosti

Juče je Hrvatsku pogodio jak zemljotres sa epicentrom na Krku

17.02.2023. 16:30
  • Podijeli:
krk-63ef58178aea3.webp Foto: Pixabay

U gotovo svim osnovnim školama na ostrvu Krk danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa jačine 4,8 stepeni Rihtera, koji je u četvrtak pogodio to područje.

Seizmolog Krešimir Kuk za HTV kaže da je u poslednjih desetak sati zabiljeleženo desetak potresa na tom području koji su bili magnitude između dva i tri stepena.

"Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestovao na širem području", pojasnio je Kuk.

Jučerašnji zemljotres na Krku se osjetio na širem području Kvarnera, Istre, riječkog zaleđa,  jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Nemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banjaluke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosila je 4.8, a žarište mu je bilo plitko na dubini između osam i 10 kilometara.

Iz Seizmološke službe Hrvatske saopštili su da je pojava naknadnih potresa  koji su magnitudom slabiji od glavnog - očekivano i uobičajeno i da se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolini epicentra glavnog potresa u narednih nekoliko dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()