Tragedija u školi - podsjetnik na važnost svijesti o mentalnom zdravlju

Unicef je pozvao građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosljeđivanja fotografija i video-snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem

03.05.2023. 13:07
  • Podijeli:
Hitna pomoć policija Vladislav Ribnikar UNA-6452288aa9d9a.webp Foto: UNA

Tragični događaj u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu podsjetnik je zašto su važni svijest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu, saopšteno je iz Unicefa Srbija, koji je uputio saučešće porodicama i prijateljima žrtava, preživjelih i povrijeđenih u današnjoj pucnjavi.

U Unicefu Srbija duboko su rastuženi zbog ovog tragičnog događaja.

"Važno je da se obezbedi pristup uslugama mentalnog zdravlja i podrška deci i mladima, kao i da se promoviše bezbedno i negujuće okruženje u školama i zajednicama", naveli su iz Unicefa.

Iz Unicefa su naglasili da ne smije da se zaboravi značaj pravde za djecu, te ukazali da ona ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

"Unicef poziva da se prioritet stavi na zaštitu i prava dece u pravosudnom sistemu. Ovo uključuje da se deca koja dolaze u kontakt sa zakonom tretiraju na način koji podržava njihovo dostojanstvo i prava, kao i da su uspostavljene odgovarajuće mere za sprečavanje i reagovanje na nasilje nad i među decom", poručili su iz iz Unicefa.

Unicef je pozvao građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosljeđivanja fotografija i video-snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem, jer to može dodatno negativno da utiče na djecu, porodice žrtava i njihove najmilije.

U Unicefu su iskazali spremnost da podrži Vladu Srbije i sve druge relevantne partnere u njihovim naporima da odgovore na svaki oblik nasilja i da podrže djecu i mlade da se izbore sa izazovima mentalnog zdravlja.

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubijeno je osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Policija je uhapsila četrnaestogodišnjeg K.K, koji je počinio taj zločin.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()