Studenti blokirali centar Beograda i postavili šatore: Žele odgovore na brojna pitanja

Okupljeni nose transparente s natpisima “Čitav plijen da skupe, neće nas moći kupiti”, “Puštaj studente”, “Uzeo nam je dostojanstvo”...

29.12.2023. 17:19
  • Podijeli:
Studenti_BG_protesti_foto_tanjug-658eda909828e.webp Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Srbijanski studenti započeli su u petak blokadu saobraćaja u centru Beograda gdje protestuju zbog neregularnosti na parlamentarnim izborima te traže od nadležnog ministarstva da otvori biračke popise.

Okupljeni nose transparente s natpisima “Čitav plijen da skupe, neće nas moći kupiti”, “Puštaj studente”, “Uzeo nam je dostojanstvo” i povremeno uzvikuju “Lopovi”, “Ko je ukrao glasove“, a na raskrsnici Birčaninove i Ulice kneza Miloša postavili su šator.

Srbija se danima nakon izbora suočava s nezadovoljstvom dijela građana okupljenih oko opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” koja organizira proteste u Beogradu te zahtjeva ponavljanje izbora jer sumanja u njihovu regularnost. Zahtjeve opozicije podupire i neformalna grupa Borba-Studenti protiv nasilja, koja je ove sedmice u tri navrata blokirala Ministarstvo države uprave i lokane samouprave zahtijevajući uvid u birački popis zbog sumnje u hiljade upisanih takozvanih fantomskih birača.

Učesnici blokade najavili su da će propuštati vozila Hitne pomoći, a na skupu su prisutni i lideri Ekološkog ustanka i Demokratske stranke, Aleksandar Jovanović Ćuta i Zoran Lutovac, prenosi Beta. Kako su ranije najavili, blokada će trajati 24 sata sve do 30. decembra u podne, kada se planiraju pridružiti protestu koji su najavili predstavnici “ProGlasa”, inicijative pokrenute uoči izbora, koju je potpisalo više od 190.000 građana.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim opozicije, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a hiljade ljudi okupljaju se u centru Beograda u protestu podrške opoziciji da raščisti pitanje stvarnih rezultata izbora u srbijanskoj prijestolnici u čiju regularnost sumnja.

Također i Sjedinjene Američke Države pozivale su Srbiju da istraži navode međunarodnih promatrača o izbornim neregularnostima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()