Šta piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Skupština Crne Gore

U Rezoluciji stoji da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu u kom su u period od 1941.-1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi

30.06.2024. 16:20
  • Podijeli:
skupština crne gore, crnogorska skupština - 31 okt 2023 - profimedia-667efcf1dff9a.webp Foto: Profimedia

Skupština Crne Gore prije dva dana je usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, a njen sadržaj je objavljen na stranici Skupštine, koji ovom prilikom objavljujemo.

U Rezoluciji stoji da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu u kom su u period od 1941.-1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi.

Dalje se navodi da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

"S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvačavajući da će 2025. godine biti osamdeseta godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan posljednji preostali zatvorenici ubijeni. Skupština Crne Gore, vođena Poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti", stoji u Rezoluciji.

Skupština je utvrdila da 22. april bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma", navodi se.

Skupština se kroz Rezoluciju obavezala da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu i promoviše toleranciju, razumjevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

"Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu koji je počinjen tokom 1941.-1945. godine i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Na kraju, Skupština Crne Gore ohrabruje državne organe na svim nivoima, Predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. April, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanje i čast žrtvama genocida u Jasenovcu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()