Snimak prelaska granice iz 1984. godine izazvao rasprave: Je li prije bilo bolje ili gore?

Na snimku su prikazani detaljni pregledi putnika

25.09.2023. 21:30
  • Podijeli:
granica_1984_foto_FB Cropped-65115d2c5c461.webp Foto: Facebook/HRT Vijesti

HRT podijelio je isječak koji prikazuje kako je izgledao prelazak granice 1984. godine, a koji je potom izazvao rasprave jesu li gužve i čekanja u prošlosti bile gore u odnosu na one danas.

U spomenutom prilogu može se čuti narator dok govori: "Bilo je primjedbi na duga čekanja i stroge preglede na graničnoj crti što mnoge potencijalne goste odvraća od želje da nam dođu u goste".

Novinarska ekipa je odlučila provjeriti ove navode te su za jedan sat izbrojali 240 automobila koji su prešli granicu, navodeći u prilogu da to praktično znači da pregled svakog automobila u prosjeku traje tri minute.

"No s carinom i carinicima i dalje nemamo sreće, šef carinske ispostave odbio je dati izjavu i to zabranio svojim službenicima. Čini se tako da su usluge, turizam i informacija briga jednih, a carina i carinarnica stvar drugih. Kao da ovu zemlju ne činimo svi zajedno", požalio se dalje novinar u prilogu.

Na snimku su prikazani detaljni pregledi putnika, a u TV prilogu napominju: "Carinarnica nije nikakav bauk ni tajna, problemi - ako ih ima - nastaju zbog nedovoljnog poznavanja propisa".

Također, podijelili su savjet radnicima u inostranstvu da se prije povratka u domovinu raspitaju za sve potrebne dokumente jer će tako izbjeći dodatna čekanja i rizik dodatnih troškova.

Još jednu napomenu imali su na kraju za carinike: "Oni bi s više susretljivosti trebali obavljati svoje poslove. Samo tako njihov ponekad neljubazan postupak ne bi izazivao veće probleme od propisa kojih se i oni i građani moraju pridržavati".

Spomenuti snimak izazvao je brojne reakcije, kao i raspravu je li prije bila bolja situacija u odnosu na sad. Oni koji se sjećaju uslova i prelazaka granice u vrijeme bivše Jugoslavije tvrde da su čekanja bila mnogo duža, dok ima i onih koji tvrde da su danas propisi i procedura pogotovo pri ulasku u Hrvatsku iz BiH mnogo gori.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()