Slučaj preuzima novi sudija: Suđenje Belivukovoj grupi kreće ispočetka

– Prethodna suđenja je obilježilo čitanje Skaj prepiski i preslušavanje audio materijala, a u vezi sa ubistvima koja se klanu stavljaju na teret – kaže izvor.

17.06.2024. 09:04
  • Podijeli:
Veljko Belivuk_hapšenje_Foto Profimedia-63d3ca92f3248.webp Foto: Profimedia

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, danas kreće ponovo ispočetka.

Razlog što suđenje ozloglašenom klanu počinje iznova je taj što je Visoki savjet sudstva donio odluku da sudija Vinka Berahi Nikićević, koja je bila predsjednica vijeća u postupku protiv organizovane kriminalne grupe, ode u starosnu penziju.

Nekadašnjoj predsjednici sudskog vijeća u postupku protiv kriminalne grupe Belivuk – Miljković, sudijska funkcija prestala je da važi krajem aprila, a novi termini za nastavak suđenja kriminalnoj grupi su zakazana za danas 17. jun, pa potom 18. i 20. jun kada će se održati pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

– Beraha Nikićević u aprilu je navršila 65 godina, zbog čega je Visoki savjet sudstva donio takvu odluku, a prema zakonu, kada se promijeni sudija, suđenje počinje ispočetka jer novi postupajući sudija mora da se u potpunosti upozna sa predmetom i svim dokazima,svjedocima i okrivljenima – objašnjava izvor.

Podsjećanja radi, suđenje Belivuku zajedno sa drugim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, traje već dvije godine, a do sada je ispitano više svjedoka koji su govorili o predmetima optužnice, kao i tri svjedoka-saradnika, piše Mondo.

– Prethodna suđenja je obilježilo čitanje Skaj prepiski i preslušavanje audio materijala, a u vezi sa ubistvima koja se klanu stavljaju na teret – kaže izvor.

Na posljednje održanom ročištu, sudija Beraha Nikićević donijla je odluku da iz pritvora pusti okrivljene pripadnike Belivukovog klana, Nemanju Lakićevića, kojem je pritvor zamijnjen kućnim pritvorom, i Aleksu Stošića, koji je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Međutim, po žalbi tužilaštva Apelacioni sud pomenutu odluku ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje, te je odlučeno da se obojica vrate u pritvor, da bi se na tu odluku žalili njihovi branioci, pa je Apelacioni sud odluku Višeg suda preinačio i odredio da se okrivljeni odmah puste iz pritvora, odnosno Lakućević u kućni pritvor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()