Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Slovenija je postala 144. država koja je priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

04.06.2024. 22:04
  • Podijeli:
palestina slovenia shutterstock-66589e6520233.webp Foto: Shutterstock

Slovenija je zvanično priznala Palestinu. Poslanici su odbili prijedlog stranke Janeza Janše, SDS-a, za raspisivanje konsultativnog referenduma. Kako prenosi N1 Slovenija, današnju sjednicu su svojim "manevrima" opstruirali članovi opozicionih SDS-a i NSi-a.

Slovenija je postala 144. država koja je priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Vlada je prvobitno najavila da će odluku poslati parlamentu najkasnije do 13. juna, ali je ubrzala proces. Premijer Robert Golob najavio je tokom službene posjete Alžiru da će vlada predložiti priznanje prije tog datuma.

Kako jalvja N1 Slovenija priznanje arapske države pratili su i manevri SDS-a, koji je u ponedjeljak u skupštinsku proceduru uputio prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine. Ovom akcijom željeli su da odluku odlože za 30 dana.

Koalicija je tražila pravne rupe u Poslovniku Narodne skupštine, kroz koje bi Palestina i dalje mogla biti priznata. Nekoliko minuta prije početka vanredne sjednice SDS je povukao prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a potom ga ponovo podnio tokom sjednice.

Zbog toga je predsednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič prekinula 73. vanrednu sednicu Narodne skupštine. Skupštinski odbor za vanjsku politiku tada je usvojio mišljenje da referendum o ovoj temi nije primjeren. Poslanici su na 74. vanrednoj sjednici odbili prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma i priznali Palestinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()