Saopštenje Evropskog savjeta: Postupci Prištine doprinose daljem povećanju tenzija

Evropski savjet naglasio je važnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, kako bi se pomoglo smanjenju tenzija

19.09.2023. 09:05
  • Podijeli:
Kosovo Tanjug Dejan Simicevic-6486ead08992d.webp Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

Postupci vlasti u Prištini, uključujući oduzimanje zemlje na sjeveru Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, nisu u skladu sa vladavinom prava i mogu da doprinesu daljem povećanju tenzija, saopštio je Evropski savjet.

U saopštenju, izdatom nakon sastanka u okviru Dijaloga Beograda i Prištine održanog u četvrtak, 14. septembra, navodi se da neprekidni napadi koje vrše kriminalne grupe i zastrašivanje novoregrutovanih srpskih kadeta i lokalnog stanovništva nisu prihvatljivi i moraju odmah da se prekinu.

Evropski savjet naglasio je važnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, kako bi se pomoglo smanjenju tenzija.

"Neophodno je najbrže rješenje kojim bi se omogućilo raspisivanje izbora. Ohrabrujemo Srbe na Kosovu da se u potpunosti uključe u izborni proces i javno objave svoje bezuslovno učešće", ističe se u saopštenju.

Brisel je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Beogradu i Prištini, da se konstruktivno uključe u proces koji će omogućiti izbore, da izbjegavaju dalje korake koji vode ka eskalaciji i da podrže napredak u Dijalogu uz posredstvo Unije.

EU je izrazila zabrinutost zbog nedostatka sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji i Implementacionog aneksa, u vezi kojih su se strane saglasile ranije ove godine.

Brisel je pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju na konstruktivan način i u dobroj namjeri, a to znači da se bez odgađanja započne sprovođenje ranije postignutih dogovora.

"EU podsjeća strane na njihovu odgovornost da poštuju povjerljivost u Dijalogu, što je ključna komponenta bilo kog osjetljivog političkog procesa pregovora", napominje se u saopštenju.

Brisel je izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, uz napomenu da situacija ostaje napeta, uprkos pozivima EU i međunarodnih partnera na deeskalaciju, te da do sada preduzeti koraci nisu bili dovoljni.

U saopštenju se dodaje da EU u potpunosti podržava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja u kapacitetu zvaničnika koji omogućuje Dijalog Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU za Dijalog Miroslava Lajčaka. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()