Povorka ponosa u Zagrebu: Okupljeni mahali zastavama Palestine, muškarac ih pozivao da se odvrate od grijeha

Na skupu se mogli primijetiti i brojni političari, uključujući i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića

01.06.2024. 20:08
  • Podijeli:
povorka zagreb tomislav miletic pixsell-665b633f7bdc5.webp Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

U glavnom gradu Hrvatske danas je održana 23. zagrebačka Povorka ponosa sa koje su, kao i prethodnih godina, poslane brojne poruke.

Povorka je krenula iz centra grada, tačnije sa Trga bana Jelačića, a svečani dio traje sve do 19 sati kada će uslijediti revijalni dio parade.

U proglasu koji je objavljen uoči Povorke ponosa, ističe se kako će cijela LGBTIQ zajednica ustati protiv napada na njihove slobode, prava, živote, porodice i tijela.

"Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali i tako će biti zauvijek. Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći", naveli su organizatori tokom okupljanja.

Na skupu se mogli primijetiti i brojni političari, uključujući i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića kao i predsjednicu zelene političke stranke Možemo Sandru Benčić.

Tokom okupljanja osim zastava koje simbolizuju LGBTIQ pokret mogle su se primijetiti i zastave Palestine, a dio okupljenih je skandirao i "Free Palestine".

Povorku je također obilježio interesantan detalj u kojem je muškarac dočekao okupljene te ih preko megafona pozivao da se odvrate od grijeha te je uzvikivao "aleluja".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()