Povlači se sirup protiv kašlja zbog pogrešnog upustva

Sa tržišta se povlači oralna otopina serije 2F0785

09.09.2022. 13:27
  • Podijeli:
sirup_bocica_tablete_Cropped.jpg Foto: Pixabay

Biljni sirup protiv kašlja "Bronhostop Trio" povlači se iz hrvatskih apoteka zbog pogrešno naznačenih uputstava za doziranje, objavila je Agencija za lijekove HALMED u Hrvatskoj.
U uputstvu za doziranje piše da lijek treba da uzimaju odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina u količini od 5 mililitara do četiri puta na dan", a ispravan navod i ispravno doziranje je da to treba da bude 15 ml do četiri puta na dan".

"Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputstava za doziranje kod odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na kutiji", navodi se u saopštenju.

Sa tržišta se povlači oralna otopina serije 2F0785.

Pogrešna uputstva biće zamijenjena ispravnom na spoljnom pakovanju nakon čega će serija lijeka biti vraćena u promet.

Riječ je o lijeku koji se izdaje bez recepta, a u prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, ali za terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovno snabdijevanje tržišta, objasnili su iz HALMED-a.

"Bronhostop Trio" je tradicionalni biljni lijek koji se primjenjuje za ublažavanje suvog i kašlja tokom noći, nadražaja ždrijela i podsticanje znojenja za vrijeme temperature, kao i ranih simptoma obične prehlade. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()