Potražnja za stanovima manja: Hoće li doći do pojeftinjenja?

Dakle, kupaca za nekretnine u Srbiji nema, i sve ih je manje

14.11.2023. 10:36
  • Podijeli:
zgrada_una-1668071860946.webp Foto: UNA

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Dakle, kupaca za nekretnine u Srbiji nema, i sve ih je manje. Kako kažu stručnjaci, samim tim pad cijena kvadrata u 2024. godini je gotovo siguran, a prve njegove naznake mogli bismo da vidimo već za 3 do 6 mjeseci piše Blic biznis.

Dok je u prvom polugodištu 2023. godine RGZ zabilježio 13 odsto manje kupoprodajnih ugovora na tržištu nekretnina u Srbiji, u trećem kvartalu se ta brojka povećala na 15,9 odsto. Dok je ta brojka od 2020. do kraja 2022. godine bila preko 33.000 kvartalno, od početka ove godine samo smo u drugom kvartalu preskočili 30.000 transakcija na tržištu.

Ako je vjerovati stručnjacima, ne postoji bolji signal i znak da nam se bliži pad cijena kvadrata, i do 20 odsto!

Vladimir Đukanović, ekonomista i konsultant, kaže za “Blic Biznis” da je sasvim izvjesno da će nakon ovakvog izvještaja cijene kvadrata u narednom periodu morati da padaju.

– Smanjenje cijena kvadrata sasvim je očekivano u narednom periodu jer je pao je promet, a čim padne promet znači da nema potražnje i cijene moraju da padaju. U tom slučaju, potrebno je vrijeme od tri do šest mjeseci da se ove brojke koje pokazuju zvanični podaci odraze i na cijenu. U ovom trenutku ponuda je nikada veća ali kupovina je stala. Prodavci i dalje drže cijene i to se vidi po cijenama kvadrata koje su i dalje nepromjenljive, i biće potrebno da prođe neki vremenski period do pola godine gdje će oni shvatiti da moraju da spuste cijene. Vidjećemo koliko će pasti, ali očekujem od 5 do 20 odsto – kaže Đukanović.

Sagovornik objašnjava da je tokom korone štampanje velike količine novca doprinijelo da ljudi masovno ulažu u nekretnine, što je doprinijelo “napumpavanju” cijena. Međutim, ističe da u narednom periodu sledi obrt trenda i zaokret cijena u drugom pravcu.

Cijene kvadrata za sada nepromjenljive

Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar, pokazuje da su cijene kvadrata u svim većim gradovima u Srbiji skoro nepromenljive u odnosu na novembar ove godine. Neke opštine zabilježile su i pad ali u minimalnom skoro neprimjetnom procentu. Cijene kvadrata i dalje su najviše u Beogradu dok ih sustižu cijene stanova u Novom Sadu.

Prema tom izvještaju od svih većih beogradskih opština pad cijena zabilježen je jedino na opštini Palilula, i to blizu 4 odsto, dok je na Vračaru, inače najtraženijoj lokaciji u Beogradu, kvadrat pao za manje od pola procenta.

U Novom Sadu je samo jedna opština, Podbara, zabilježila pad cijena za 0,44 odsto, dok je u Nišu kvadrat pao za 0,27 odsto na opštini Pantelej i Palilula. Gradska lokacija Pančevo je u istom periodu zabilježila pad kvadrata od 2,43 odsto.

Inflatorni pritisci u Srbiji i u EU nastavili su da slabe što se odražava i na tržište nepokretnosti u Srbiji. Udio delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrijednosti, nastavlja da raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu.

Poslednji izveštaj RGZ pokazuje da pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u trećem kvartalu dolazi do još umjerenijeg rasta cijena stanova na nivou cijele Srbije, a sudeći prema mišljenju struke, to je trend koji će se nastaviti u narednoj godini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()