Na telefonskoj sjednici: Vlada Kosova* prihvatila registarske oznake Srbije

Odluka će, saopšteno je iz Vlade samoproglašenog Kosova, stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, a što je 24 časa od kada bude usvojena

05.01.2024. 10:23
  • Podijeli:
AUTOMOBILI REGISTRACIJA OZNAKA RKS KOSOVO-65965defa9f6b.webp Foto: AA

Nakon više od dvije godine, automobili sa registarskim oznakama Srbije, nesmetano se mogu kretati teritorijom samoproglašenog Kosova.

Naime, Vlada samoproglašenog Kosova, usvojila je na telefonskoj sjednici koja je održana u četvrtak 4. januara, Odluku kojom je odobrila uklanjanje naljepnica sa registarskih tablica vozila koja su registrovana u Srbiji.

Odluka će, saopšteno je iz Vlade samoproglašenog Kosova, stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, a što je 24 časa od kada bude usvojena.

Srpski mediji prenose da su iz kosovske Vlade saopštili kako je odluka donesena kao "akt dobrosusjedskih odnosa", a nakon što je Vlada Srbije donijela odluku da od 1. januara 2024. godine omogući kretanje vozila sa oznakama "kosovskih tablica" na teritoriji Srbije.

Obrazlažući potez Srbije, Petar Petrović, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, rekao da je ta odluka donesena iz praktičnih razloga kako bi se omogućila sloboda kretanja za sva vozila, a naročito radi olakšavanja života Srba na Kosovu.

"Ta odluka koja je stupila na snagu 1. januara, ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, niti prejudicira određivanje njegovog konačnog statusa", pojasnio je Petrović.

Podsjetimo, prekrivanje simbola Srbije, poput registarskih tablica, na teritoriji samoproglašenog Kosova uslijedilo je 30. septembra 2021., uz posredovanje Evropske unije, pišu "Nezavisne novine".

Prije nego što je takva odluka zvanično donesena, Vlada samoproglašenog Kosova uspostavila je mjere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije, zbog čega je srpsko stanovništva iz četiri opštine na sjeveru južne srpske pokrajine, nekoliko dana blokiralo ceste prema graničnim prelazima Jarinje i Bernjak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()