More “ključa” i u oktobru: Rekordna temperatura izmjerena u Sloveniji

Porast temperature mora može negativno da utiče na morski svijet i biodiverzitet, upozorava piranski institut

06.10.2023. 20:05
  • Podijeli:
ulcinj crna gora more shutterstock-64ca59a35e63c.webp Foto: Shutterstock

Temperature izmerene na morskom dnu u Tršćanskom zalivu u prvoj sedmici oktobra premašile su 23 stepena Celzijusa, čime je premašen rekord otkako je Piranska morska biološka stanica počela s mjerenjem 2009. godine.

Stanica, jedina institucija u Sloveniji zadužena za monitoring kvaliteta morske vode i istraživanje mora, već je registrovala u septembru isti fenomen, poznat kao toplotni talas morskog dna, prenosi STA.

Porast temperature mora može negativno da utiče na morski svijet i biodiverzitet, upozorava piranski institut.

Sredozemno more suočava se sa tropikalizacijom, procesom u kojem se vrste koje vole toplotu premeštaju severnije.

Istraživači su takođe ukazali da porast temperature morskog dna utiče na smeđe alge, kojih je sve manje. One su važne jer formiraju podvodne šume, koje imaju sličnu strukturu i funkcionišu kao šume na kopnu.

U Sloveniji je već u septembru zabilježen toplotni talas na morskom dnu, kada su temperature premašile 24 stepena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()