Milo Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mark Rutte mijenja Jensa Stoltenberga

Trenutno je u opticaju više imena, ali među njima nema bivšeg predsjednika Crne Gore

15.06.2024. 18:40
  • Podijeli:
djukanovic-63f7339d4a5e6.webp Foto: Kabinet predsjednika CG

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće stupiti na funkciju zamjenika generalnog sekretara NATO-a, potvrdio je diplomatski izvor iz Brisela za Klix.ba

Iako su crnogorski mediji prenijeli informaciju da bi Đukanović trebao biti u timu novog generalnog sekretara Alijanse, naš izvor ističe da se o tome trenutno ne raspravlja u Briselu, gdje se nalazi sjedište NATO-a.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, trenutno je u opticaju više imena, ali među njima nema bivšeg predsjednika Crne Gore.

Što se tiče mjesta generalnog sekretara, tu se od 2014. godine nalazi Jens Stoltenberg. On je 2022. i 2023. godine dobio povjerenje za po još jednu godinu na funkciji, a mandat mu traje do 1. oktobra 2024. godine.

Kako su izvjestili svjetski mediji, a potvrdio izvor iz Brisela, u Alijansi su saglasni da ga zamijeni Mark Rutte, bivši premijer Nizozemske.

Rutte je na mjestu predsjednika vlade Nizozemske bio od 2010. godine, a zamijenit će ga Dick Schoof, koji je izbor nove, desničarske vlade ove zemlje.

Rutte je tokom svojih mandata na mjestu lidera Nizozemske bio izrazito proevropski i pro-NATO orijentisan, a imajući u vidu njegove dobre odnose s liderima ključnih zemalja Alijanse, njegovo imenovanje ima smisla.

Prema pravilima NATO-a, zamjenike u koordinaciji s generalnim sekretarom biraju države članice Alijanse. Iako je "u opticaju" mnogo imena, među njima nema Mile Đukanovića.

Vrijedi istaći i da je njegova stranka DPS ostala bez vlasti 2020. godine, dok je Đukanović izgubio na predsjedničkim izborima u maju 2023. godine od Jakova Milatovića.

Pojedini crnogorski mediji su javljali da se protiv Đukanovića vodi istraga te da bi uskoro mogao biti i uhapšen, ali se on još nalazi na slobodi. Đukanović trenutno nije politički aktivan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()