Milanović: Izrael je reagirao vrlo drsko i bezobrazno na moj komentar

Hrvatski predsjednik ponovo pričao o sukobu na Bliskom istoku

18.10.2023. 16:00
  • Podijeli:
milanovic-63c40e0b0a28b.webp Foto: Anadolija

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas kako je dio izraelske administracije "vrlo drsko i bezobrazno reagirao" na njegovu raniju izjavu da je Izrael "izgubio njegove simpatije" zbog načina odgovora na napad Hamasa.

"Ja sam kad je Palestina u pitanju za jedan objektivan i uravnotežen pristup. Rekao sam ono što sam rekao prije pet dana, a na to je dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagirao", poručio je Milanović u Tirani na konferenciji za medije nakon sastanka s albanskim kolegom Bajramom Begajom.

"Razumijem ih, nisu u lakoj situaciji, ali pravila su ista za sve", dodao je.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat saopćio je ranije kako je Milanovićeva izjava "nečuvena" te se "negativno ističe nasuprot jasnih poruka podrške međunarodnih čelnika koje izražavaju saosjećanje s izraelskim narodom nakon stravičnih scena barbarskog terorističkog napada Hamasa koje su objavljene širom svijeta".

Milanović je naglasio kako je nakon njega to reklo "još 20 ljudi, a prije mene irski premijer".

"To ja, koji sam sve ove godine šutio i šutnjom u stvari odobravao sve ono što je Izrael radio, ne da imam pravo reći, nego imam obavezu reći", istakao je Milanović.

Hrvatski je predsjednik kazao i da palestinski narod ima pravo na vlastitu državu "što je odavno trebalo biti poštovano pa ne bi bilo velikog dijela ovih nesreća i užasa koje gledamo".

Ponovno je kritikovao postavljanje izraelske zastave na zgradu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova "To je bilo nepotrebno, to hrvatski građani ne odobravaju i to u ogromnoj većini", kazao je.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, nakon što je radikalni islamist ubio dvoje Šveđana u Briselu podigla budnost protiv terorizma, a Milanović kaže kako je to dobro, "u skladu s onom opreza nikad dosta, ali normalan život ne smijemo zakočiti bez valjanog razloga".

Napomenuo je kako je spomenuti teroristički napad u Brisela, po trenutnim informacijama, izvršio pripadnik Islamske države.  

"Moramo biti svjesni da nije svaki događaj ovakve vrste povezan s Palestinom. ISIL nije nikada palestinsko pitanje isticao kao važno pitanje za njih, njih zanima Islamska država", kazao je Milanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()