Kurti, Eskobar i Lajčak dogovorili da se uklone barikade

Inače, danas će se sastati Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić i Gabrijel Eskobar

14.12.2022. 08:57
  • Podijeli:
Barikade na severu Kosova_FOTO Tanjug STR-639596f197d17.webp Foto: Tanjug / STR

Vlada Kosova* je saopćila da je na sastanku premijera Kosova* Albina Kurtija sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jednoglasno dogovoreno da se uklone barikade na sjeveru, prenose Reporteri.

O ovom se iz Beograda i sa sjevera Kosova* nije još uvijek niko oglasio.

"Razgovarali su o procesu dijaloga između Kosova* i Srbije i narednim koracima, najnovijim dešavanjima i aktuelnim pitanjima. Na sastanku je postignut zajednički dogovor da barikade na sjeveru, koje ometaju slobodu kretanja, treba da budu uklonjene", navodi se u saopćenju Vlade te države.

Dodaje da je Kurti kazao da je Kosovo* konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom.

"Kroz spremnost za sastanke i razgovore, Republika Kosovo* se u kontinuitetu pokazala kao konstruktivna strana posvećena postizanju pravno i međunarodno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju međusobnih odnosa sa Srbijom sa uzajamnim priznavanjem u centru", kazao je Kurti.

Inače, danas će se sastati Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić i Gabrijel Eskobar.

*Bosna i Hercegovina zvanično nije priznala nezavisnost Kosova. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()