Komšije pretjerale s cijenama smještaja na početku sezone, pa sad daju popuste od 60 posto

Iznajmljivači u Hrvatskoj žale na prazne bukinge u špici sezone

30.07.2023. 14:03
  • Podijeli:
more_hrvatska-63eb69d22a377.webp Foto: Pixabay

Nakon što su početkom turističke sezone pretjerali sa cijenama smještaja, što je dovelo do toga da se iznajmljivači u Hrvatskoj žale na prazne bukinge u špici sezone, cijene su ovih dana spuštene, čak i do 60 posto.

Barbara Marković iz nacionalne organizacije porodičnog smještaja kaže da se zbog smanjenja cijena sada vidi i veći broj domaćih gostiju na moru.

"Neki su, nažalost, podigli nerealno cijene za 30, 40 ili čak 50 posto u odnosu na lani, a sada su ih morali snižavati za 60 posto",  istakla je Marković, piše Jutarnji list.

Naglasila je kako sada možete bez problema naći apartman u centru Brača za četiri osobe za 100 eura na noć.

"Lani je takav apartman bio 250 eura na noć. Čini mi se da je to sada neki pristojan nivo koji sebi može priuštiti i domaći gost. Zato ih je sve više",  govori Marković.

Vjeruje da će svi biti dobro popunjeni do 15. septembra, a onda se nada da će se sezona i produžiti.

"A lani nije radila Španija, Grčka i normalno je da su se dizale cijene. Sad su se svi vratili i morali smo ih korigirati. Sada se last minute ponude u prosjeku smanjuju za nekih 20 posto. No, svako zlo je za nešto dobro. Vjerujem da smo iz čitave priče nešto i naučili",  kazala je Marković.

Prema riječima Igora Macana, direktora turističke agencije Istria Lux iz Svetvinčenta koja posreduje u iznajmljivanju 150 kuća za odmor i vila s bazenima u Istri, vlasnici su vratili cijene na prošlogodišnje.

"Problem je bio u tome što su negdje od januara najave oko bukinga u medijima bile odlične, govorilo se da će on biti rekordan. Polazeći od toga, vlasnici su dizali cijene. No, mi smo ih još u martu upozoravali da to ne čine i da ih smanje, posebno u junu i početkom jula. No, kako su vlasnici imali dvojake informacije, neki su odlučili čekati do kraja. I sada su na kraju morali vratiti cijene na prošlogodišnje. Neki su i za popunjenje "rupa" morali posegnuti za last minute ponudom, pa je ta cijena i niža od one lani",  pojašnjava Macan.

Kaže da se jednostavno loše procijenilo jer se nije uzelo u obzir da se vratila konkurencija i da je inflacija u Evropi "udarila" po džepu potrošača.

"No, i dalje odlično prolaze ona najbolje i najskuplje kuće koje su dizajnerski uređene. Najslabije se prodaju prosječno uređene kuće",  dodao je Macan.

Trenutno se cijena najma kuća za odmor s bazenima u Istri s dvije sobe kreće od 1.600 do 3.000 eura sedmično.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()