Još jedan u nizu ovakvih događaja: Avganistanci ponovo pucali jedni na druge kod Subotice

U prethodnih godinu dana zabilježene su desetine sukoba oružanih krijumčarskih bandi koje zarađuju milione evra od prebacivanja izbjeglica i migranata u Evropsku uniju.

04.09.2023. 14:15
  • Podijeli:
Policija_migranti_privođenje_Horgoš_Foto Tanjug Strahinja Aćimović (3)-1669379355293-1669452365283.webp Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

Na teritoriji Srbije, tačnije u šumi pokraj subotičkog naselja Makova sedmica, odigrao se pravi filmski obračun sukobljenih avganistanskih bandi krijumčara ljudi.

"Rafal automatskog oružja štektao je kroz drveće, tjerajući izbjeglice u bijeg. Jedna osoba je ubijena, sedmoro je ranjeno, uključujući i 16-godišnju devojku iz Irana", sa čuđenjem je za "BIRN" komentarisao jedan krijumčar iz Sirije.

Još je dodao:

"Ovo se ne događa nigdje drugo na Balkanskoj ruti - samo u Srbiji imate ovo, da krijumčari pucaju iz kalašnjikova".

Njegove riječi nisu daleko od istine. U prethodnih godinu dana zabilježene su desetine sukoba oružanih krijumčarskih bandi koje zarađuju milione evra od prebacivanja izbjeglica i migranata u Evropsku uniju.

Tako je, u novembru prošle godine, u samom centru Horgoša, šest osoba povrijeđeno u sukobu marokanskih i avganistanskih kriminalaca. Snimak sukoba na kojem se vide naoružani muškarci kako trče pored osnovne škole, zabrinuo je mještane. Samo u junu i julu ove godine ubijena je jedna osoba, a ranjeno ih je pet u krijumčarskim obračunima, otkriva portal "BIRN".

Srpska policija nije uspjela razoružati ih u potpunosti, a arsenali oružja koje ove grupe ilegalno posjeduju aktuelizovali su i pitanje porijekla oružja. "BIRN" je u više od šest mjeseci istraživanja otkrio da su njihovi glavni dobavljači oružja albanske kriminalne grupe koje godinama "operišu" u Srbiji. Štaviše, dokazi do kojih je "BIRN" došao sugerišu da su jedni od dobavljača i blizanci iz Prištine - Amar i Amir Džemšiti.

Amir Džemšiti u izjavi za "BIRN" negira da brat i on imaju bilo kakve veze sa krijumčarenjem ljudi i oružja u Srbiji. Komentarišući fotografiju s marokanskom bandom, ističe da je prelazio ilegalno iz Srbije u EU kao "svaki drugi Albanac sa mnogo briga i problema“, i da su ga Marokanci uhvatili tom prilikom. "Nakon što su me uhvatili, dao sam im novac. Vidio sam da imaju oružje i pitao sam ih da se slikamo zajedno“, kaže za "BIRN". "Nemam nikakve odnose s njima", naglašava.

O tome svjedoči i događaj iz maja ove godine. Izvori "BIRN-a" kažu da se se pripadnici afganistanske bande "400/59" snimali na krovu džipa granične policije u šumi u blizini Subotice, postavljajući potom te slike na društvene mreže. Granični policajci su za to vrijeme u obližnjem šatoru razgovarali s vođama i uzimali dio njihove zarade.

"Policija je došla i uzela novac", čuje se kako kaže jedan član bande na audio snimku do kojeg je došao "BIRN", a koji je tajno napravio izvor koji je prisustvovao razgovoru. Policija nije odgovorila na pitanja "BIRN-a" u vezi ovog incidenta.

"BIRN" takođe posjeduje i snimke poziva i prepiske između avganistanskih krijumčara i posrednika srpske policije koji im je nudio imunitet i nastavak aktivnosti u zamjenu za predaju oružja. Dogovor nikada nije u cijelosti ostvaren, a obračuni su nastavljeni.

"Oni (krijumčari) su pametni", kaže jedan krijumčar, koji se protivi upotrebi oružja. "Policiji predaju nekoliko kalašnjikova, pištolja, a imaju puno više. I uvijek mogu kupiti još, od Albanaca".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()