Jake kiše u Sloveniji: More se izlijeva, čuju se sirene, rastu vodostaji rijeka…

Zbog visoke razine mora oglasile su se sirene u Piranu i Izoli

27.10.2023. 10:33
  • Podijeli:
Piran pixabay-65201d5f9ed6c.webp Foto: Pixabay

Zbog obilne kiše koja je zahvatila Sloveniju, Agencija za okoliš izdala je za velik dio zemlje crveno upozorenje.

Najviše oborina do jutra je palo u sjevernom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih oborina, piše N1 Slovenija.

Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi rasti, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim dijelovima zemlje. Smanjenje oborina se očekuje prema kraju dana.

Sirene u Piranu
Zbog visoke razine mora oglasile su se sirene u Piranu i Izoli.

More je, kao što je i prognozirano, počelo plaviti već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje. Cesta koja vodi prema Piranu je zatvorena. Mještani su se već pripremili pa su postavili i branu od vreća i dasaka koja bi trebala spriječiti prodor vode.

N1 Slovenija piše kako uvjeti u Piranu nalikuju onima iz 2019. kada je zbilježena druga najviša razina mora u posljednjih 50 godina. Arso (Agencija za okoliš Republike Slovenije) je prognozirao da se plavljenje mora očekuje između 6 i 11 te da će za najviše plime razina mora doseći 350 cm. More bi moglo poplaviti i u večernjim satima, a plavljenje se očekuje i sutra.

U strahu si i stanovnici Savinje, iako tamo nema obilne kiše. Još uvijek se sjećaju kolovoških poplava. Mnogi su danas ostali kod kuće, nisu išli na posao, kako bi mogli biti spremni u slučaju da voda ponovno dođe do kuća.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()