Istraživanje: Sladoled poskupio, a kvaliteta ozbiljno ugrožena

Više puta mogli su se čuti komentari da se cijena kugle sladoleda, kakva se može susresti u Hrvatskoj, može platiti još samo u Japanu ili Švicarskoj

10.08.2023. 22:04
  • Podijeli:
sladoled pixabay-64b11e440621e.webp Foto: Pixabay

Kugla sladoleda ovog je ljeta glavni hit turističke sezone i, iako za neke banalan, prilično jasan dokaz poskupljenja destinacije, ali i života općenito nakon uvođenja eura u Hrvatskoj.

Više puta mogli su se čuti komentari da se cijena kugle sladoleda, kakva se može susresti u Hrvatskoj, može platiti još samo u Japanu ili Švicarskoj.

Rasprava o previsokim cijenama kugle sladoleda, bacila je u drugi plan pitanje o kvaliteti odnedavno skupocjenog sladoleda, konkretno njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Iako bi bilo za očekivati da je porastom cijene sladoleda porasla i njegova kvaliteta, a time i zdravstvena ispravnost, prema ispitivanjima Odjela za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prije.

"U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prije kada je taj postotak iznosio 33 posto", kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

One su ujedno i glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

Žarkovac Saršon naglašava da ove bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.

"Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta", ističe Saršon Žarkovac.

Dodaje kako uzrok porasta zdravstveno neispravnih uzoraka sladoleda nije određen, ali postoji mogućnost da je jedan od razloga i manjak radnika u ugostiteljstvu kao i prisustvo nedovoljno edukovanih ugostitelja.

"Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi napišemo nalaz i svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i voditelja određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penalizujemo ugostitelje, to je posao inspektorata koji nam također šalje uzorke te je u ukupnom broju uzorka hrane iz ugostiteljskih objekata koje smo analizirali oko petine uzoraka koje smo dobili upravo od njih, piše Novilist.hr.

"Općenito, kod zdravstveno neispravne hrane, koja se nudi u našim ugostiteljskim objektima, nisu utvrđene patogene bakterije, a svakako valja istaknuti da se ozbiljni objekti poput velikih hotela u Hrvatskoj već nalaze u sistemu HACCP-a i imaju jasno propisane načine postupanja s hranom", zaključuje Saršon Žarkovac.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()