Hrvatski šef diplomatije: Ostalo još samo da se izmijeni član Predsjedništva BiH

Promjena Izbornog zakona BiH neće biti tema jer je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, rekao Radman

19.06.2023. 20:32
  • Podijeli:
Gordan Grlić Radman_Vlada RH-1664798174212.webp Foto: Vlada RH

Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mnogo je bolji otkako je visoki predstavnik Christian Schmidt, a kojeg ne priznaju vlasti u Republici Srpskoj, 2. oktobra deblokirao formiranje vlasti u toj zemlji, kazao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

To je rezultiralo da se u kratkom roku formira vlada na državnom i federalnom nivou, rekao je Radman novinarima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

“Položaj hrvatskog naroda od tada puno je bolji, premijerka je Hrvatica, Hrvati su zastupljeni na svim nivoima i jedino što još treba promijeniti je član Predsjedništva BiH koji ne reflektira međunarodno pravo i dejtonski sporazum jer nije izabran glasovima Hrvata”, kazao je Radman dan prije zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, prve nakon šest godina.

Grlić Radman očekuje da se na sutrašnjoj sjednici razgovara o svim temama u zajedničkom interesu i da se za ona pitanja koja se ovog trenutka ne mogu riješiti utvrdi dinamika rješavanja.

Promjena Izbornog zakona BiH sutra neće biti tema jer je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, a ovo je bilateralan sastanak, dodao je.

“Dakle, sve ono što nam je u zajedničkom interesu, prometna infastruktura, granični prijelazi, ekologija, jačanje gospodarstva, priznavanje diploma, kultura, znanost”, kazao je šef hrvatske diplomatije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()