Hrvatska: Vrhunac vodnog vala očekuje se tokom noći

Kupa i Korana prijete karlovačkom području, Una je nabujala kod Hrvatske Kostajnice, a poplavljuju i Bednja te Plitvica na sjeveru zemlje

17.05.2023. 13:15
  • Podijeli:
Hrvatska Tanjug FOTO HINA ZVONKO KUCELIN-6464a71863b86.webp Foto: Tanjug/HINA/ZVONKO KUCELIN

Borba protiv poplava zbog nabujalih rijeka Kupe i Korane vodi se najintenzivnije na karlovačkom području, Hrvatska Kostajnica poplavljena je zbog izlijevanja Une, a na sjeveru zemlje rijeke su također nabujale.

Hrvatske vode najavljuju maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu tijekom noći sa srijede na četvrtak, a rijeka Korana se već izlila iz svog korita. S vodostajem od 831 centimetar Kupe i Korane, Karlovac i dijelove nizvodno od grada očekuju novi problemi jer vodostaji i dalje rastu.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava i sve su nadležne službe u Karlovcu su na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove Karlovca.

Do sad je podijeljeno 15.000 vreća s pijeskom stanovnicima koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni, na raspolaganju su im i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja s plovilima.

Na karlovačkom području poplavljene su vikendice i dio kuća, izvijestili su iz Hrvatskih voda, a šteta će se tek naknadno procijeniti.

U Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, vodostaj Une u protekla 24 sata porastao je 52 centimetara, jutros je iznosio 490 centimetara, a gradu prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

Uprkos cjelonoćnoj borbi s nabujalom Unom, zečji nasipi nisu izdržali pritisak vode u pojedinim dijelovima grada Kostajnice. Na terenu pomažu pripadnici državne interventne postrojbe, vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i Hrvatske vojske.

Vodostaje Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dosegla vodostaj od 837 centimetara, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Rijeka Bednja na Varaždinskom području izrazito je narasla, a rijeka Plitvica također se izlila iz korita te poplavila okolna sela na tom području.

U Gračacu, u kojem je stanje bilo kritično u prethodnim danima, stanje s poplavom se smiruje jer se Zrmanja polako vraća u korito.

Hrvatska vojska uključila se u pomoć poplavljenim područjima sa 300 pripadnika na području Sisačko-moslavačke županije, gdje je ojačano oko 500 metara nasipa te napunjeno 45.000 vreća s pijeskom. Od sinoć 150 pripadnika vojske u Karlovačkoj županiji sa stručnim službama radi na ojačavanju nasipa, kako bi se dočekao vrhunac vodenog vala.

Prognostičari očekuju smirivanje kišnih padalina, no vodni valovi koji ozbiljno prijete kućama i naseljima tek slijede.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()