Hrvatska druga najgora u EU po poskupljenjima

Inflaciju je u eurozoni i u oktobru zakočio snažan pad cijena energije, za 11.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, više nego dvostruko snažniji nego u septembru

17.11.2023. 14:15
  • Podijeli:
poskupljenja hrana una-64eb80bc87991.webp Foto: UNA

Inflacija u EU zamjetno je usporila i u oktobru, drugi mjesec zaredom, prateći znatno blaži rast cijena u eurozoni zahvaljujući jeftinijoj energiji, izvijestio je danas Eurostat. Na nivou EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom HICP, koji omogućuje poređenje među zemljama članicama, spustila se u oktobru 3.6 posto, s septembarskih 4.9 posto.

Eurostatovi izračuni tako pokazuju zamjetno blaži rast potrošačkih cijena drugi mjesec zaredom, s 5.9 posto u avgustu. U eurozoni inflacija je u oktobru iznosila 2.9 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja oktobra. U septembru je iznosila 4.3 posto, a u avgustu 5.2 posto.

Na mjesečnom nivou cijene su na oba područja porasle za 0.1 posto, nakon 0.3-postotnog povećanja u septembru. Inflaciju je u eurozoni i u oktobru zakočio snažan pad cijena energije, za 11.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, više nego dvostruko snažniji nego u septembru.

Među zemljama EU koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je i u oktobru Mađarska, od 9.6 posto, a blizu je i Češka, gdje su cijene porasle za 9.5 posto. U Poljskoj, vodećoj ekonomiji izvan eurozone, iznosila je 6.3 posto.

Pad cijena u toj grupi zemalja bilježila je samo Danska, za 0.4 posto. Među zemljama eurozone najviše su pak porasle cijene u Slovačkoj, za 7.8 posto. Slijede Hrvatska i Slovenija s rastom cijena mjerenim HICP-om za 6.7, odnosno 6.6 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

Najviše su pak među zemljama eurozone pale cijene u Belgiji, za 1.7 posto. Slijedi Nizozemska, gdje su smanjene za jedan posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()