HRT-ov reporter se izvinio zbog "lapsusa": Mi smo posljednji koji bi negirali državnost BiH

Iz izjave sagovornice HRT-a se dalo zaključiti da ona Herceg-Bosnu i entitet Republika Srpska tretira kao države, a niko sa HRT-a u tom trenutku nije reagirao i ogradio se

09.11.2022. 14:14
  • Podijeli:
HRT_novinar_izvinjenje_foto_FB-1667998652427.webp Foto: Facebook

Nakon što je jutros na HRT-u izvršna direktorica Saveza slijepih RH Andreja Veljača govoreći u programu uživo kazala kako će Međunarodnoj konferenciji koja se održava u Zagrebu pored učesnika iz Makedonije, Srbije, prisustvovati i oni iz Republike Srpske i Herceg-Bosna, sa ove televizije su dva i po sata kasnije uputili javno izvinjenje.

Naime, iz izjave sagovornice HRT-a se dalo zaključiti da ona Herceg-Bosnu i entitet Republika Srpska tretira kao države, a niko sa HRT-a u tom trenutku nije reagirao i ogradio se.

Reporter HRT-a koji je razgovarao sa Veljačom kasnije se u programu izvinio, kazavši da se radi o lapsusu te je objasnio:

"Jutros u našem uključenju u 7.45 sati izvršna direktorica Saveza slijepih RH Andreja Veljača nabrajajući učesnike njihove Međunarodne konferencije koja je počela u Zagrebu, ispalo je da nabraja države Republiku Srpsku i Herceg-Bosnu, kao sudionike. Povrijedilo je to i naljutilo mnoge naše gledaoce, pogotovo iz Bosne i Hercegovine, koji su nam se već javili. Sve smo pregledali i provjerili i ispalo je samo to da je Veljača napravila lapsus", izjavio je reporter Krešo Volarević koji nije prvobitno reagirao kada je uzimao izjavu od Veljače, već je djelovao prilično nezainteresirano.

On je sada pojasnio kako je zapravo Veljača nabrajala udruženja i saveze koji su učesnici.

"I zaista Savez slijepih Republike Srpske i Savez slijepih Herceg-Bosne su udruženja koji su sudionici Međunarodne konferencije koja se održava u Zagrebu. Eto, živi je program, lapsusi se dogode, greške se dogode, ali važno je da se na vrijeme uoče. Mi se još jedanput izvinjavamo. Ja se izvinjavam našim gledaocima u Bosni i Hercegovini koji su se osjetili povrijeđenima. Nije bila namjera. Mi smo posljednji koji bi u bilo kakvim primislima negirali državnost Bosne i Hercegovine. Za to su zaduženi neki drugi reporteri, neke druge emisije u nekim nama susjednim državama, mi svakako ne", kazao je reporter Volarević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()