Hoće li biti uhapšen Milo Đukanović? U Podgorici se šire glasine da srpska koalicija sprema proces

Steže se obruč

29.05.2024. 19:40
  • Podijeli:
milo đukanović, 10 feb 2020 - profimedia-662b713f489e8.webp Foto: Profimedia

Jutarnji list tvrdi da je iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici dobio informacije da bi sljedećih dana mogao biti uhapšen bivši dugogodišnji predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović.
Jutarnji prenosi "kako se priča po Podgorici", da državno tužilaštvo, "koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo s, nedavno izručenim biznismenom iz Velike Britanije Duškom Kneževićem, koji je navodno pristao sarađivati i biti "zaštićeni svjedok pokajnik".

Naravno, sve je to pod trostrukim "navodno" i "priča se", ali Podgorica je mali grad i nešto takvo ne bi bilo nešto neočekivano. Konačno, Milan Knežević i Andrija Mandić, sada na poziciji predsjednika Skupštine, stalno su u predizbornim nastupima obećavali da će "Đukanovića smjestiti iza rešetaka", a sada kada imaju potpunu vlast u svojim rukama, moguće je da su se odlučili na taj korak, navodi Jutarnji list.

Podsjećaju i da su baš Milan Knežević i Andrija Mandić bili osuđeni zbog učešća u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali presuda nikada nije provedena u djelo, a sada se, kada se promijenila vlast, sudski postupak ponavlja. Inače, Milo Đukanović više nema nekakve političku funkciju; izgubio je na predsjedničkim izborima, a napustio je i čelno mjesto Demokratske stranke socijalista (DPS), koja je više od 30 godina bila vodeća struktura uz Crnoj Gori.

I prije izručenja Knežević se oglašavao u nekim crnogorskim medijima, gdje je poručivao da je sve dokaze koje ima protiv Mila Đukanovića i koje je do sada iznio i prijavio spreman "dati tužilaštvu".

Duško Knežević je dugo bio jedan od "poduzetnika bliskih tadašnjoj vladajućoj garnituri". Protiv Kneževića se vodi više krivičnih postupaka, a taj bivši direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrebio položaj, kao i za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. No, kako navode crnogorski mediji, Duško Knežević je i prije izručenja poručio da dolazi "u Crnu Goru s plavom torbom, a od njenog sadržaja mnogima neće biti dobro".

Osim toga, nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića, koji zbog tog trenutno štrajkuje glađu, zatim Zorana Lazovića, bivšeg visokog dužnosnika u crnogorskom MUP-a, te Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), znak je da se obruč sve više steže oko samog Mila Đukanovića te da ta nagađanja po Podgorici drže vodu. Stroga se čini da bi Milo Đukanović mogao biti sljedeća meta. 

Naime, Mila Đukanovića već dugo sumnjiče da ima "prste u pekmezu" i ima "putera po glavi" te ga optužuju da je vrh crnogorske "koruptivne hobotnice". Sud u Bariju ga je svojevremeno teretio zbog sumnje na šverc cigaretama, a i u Brisleu su izražavali negodovanje zbog njegovih sumnjivih poslova i "toleriranja kriminalnih radnji" te dugogodišnje vladavine, veće od tri decenije. No, ovo ima ipak i drugačiji predznak. Ovo nije samo borba s kriminalom i korupcijom nego i, možda i prije svega politički obračun s bivšim vlastima, a pogotovo se želi dotući procrnogorsku struju kojoj je Milo Đukanović simbol, bez obzira na optužbe zbog kriminala i zloupotrebe položaja. Ovo je riskantna političko-kriminalna igra koja bi mogla zapečatiti sudbinu Crne Gore kao nezavisne države, smatra Jutarnji.

U Crnoj Gori već neko vrijeme ključa, a sukob između prosrpske i procrnogorske struje dosegao je kulminaciju. Osim toga, evidentan je i sve veći raskol unutar prosrpske opcije, pogotovo u trokutu predsjednik Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić te predsjednik Skupštine Andrija Mandić. Vrhunac sukoba, koji se više ne da sakriti, došao je zbog glasanja Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici u UN-u i odugovlačenja oko Rezolucije o Jasenovcu koja se priprema u crnogorskoj Skupštini te zahlađenja odnosa s BiH i Hrvatskom posljednjih dana, kada je, recimo, visokim crnogorskim zvaničnicima zabranjeno da dođu na prijem povodom Dana državnosti Hrvatske.

No sadašnja vladajuća koalicija smatra da se treba obračunati s njim i cijelom tom procrnogorskom suverenističkom strukturom, pogotovo jer je ta koalicija trenutno zapala u krizu te se pribojava da bi Vlada mogla pasti i da bi se do kraja godine moglo izaći na izbore, a onda bi bila propuštena šansa da se Milo Đukanović privede. Nije tajna da su u velikom sukobu predsjednik Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić, koji su zajedno osnovali sada vladajuću stranku Evropa sad!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()